Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Άρση lockdown: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη – Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιακή άρση του lockdown και τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Από χθες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, με τον πρωθυπουργό να μελετά τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων. Για τα τελευταία, όλα δείχνουν άνοιγμα για μετά τις γιορτές, καθώς οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως είναι ανούσιο να ανοίξουν για λίγες ημέρες και έπειτα να ξανακλείσουν για τις γιορτές.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown για τις 14 Δεκεμβρίου και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι τι θα γίνει με την εστίαση και το λιανικό εμπόριο.

Αυτό που συζητείται είναι τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στην περίπτωση που μετά αναγκαστούν να κατεβάσουν και πάλι ρολά.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου lockdown.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει πως οι ημερομηνίες είναι δευτερεύον θέμα και πως ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν», όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ. Οι ανακοινώσεις για το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως η παράταση των περιορισμών την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τι θα γίνει με το διάγγελμα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα ο πρωθυπουργός, προσώρας δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πηγή: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη