Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Έβρος: Γιορτάσθηκε στο Διδυμότειχο το Ραμαζάν – Μπαϊράμι

Παρουσία του Σοφολογιοτάτου Μουφτή Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν εορτάσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η τελετή λήξης του Ραμαζανιού το λεγόμενο Ραμαζάν -Μπαϊράμ στο τζαμί  της πόλης. Από νωρίς το πρωί άνδρες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στο  χώρο λατρείας τους με αφορμή την λύση της νηστείας την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου -Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός παρουσία και του δημάρχου  Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή»,  δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο απόφοιτος του ΑΠΘ Θεολόγος της Ισλαμικής θρησκείας και εκπαιδευτικός της Τουρκικής γλώσσας στη Μειονοτική εκπαίδευση, Ιρφάν Μολλά, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ένδειξη συνύπαρξης με ειρήνη».

Σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά τρέχουν στα σπίτια και μαζεύουν γλυκά, δώρα και χρήματα, ενώ σε κάποια χωριά οι νέοι γυρνούν με το νταούλι αναγγέλλοντας το γεγονός της γιορτής.

Σύμφωνα με τον κ. Μολλά «με το Ραμαζάν –Μπαϊράμ γιορτάζουμε την ολοκλήρωση του Κορανίου, ενώ θεωρούμε ότι μετά από ένα μήνα γεμάτο προσευχές όλοι είμαστε καθαροί και γιορτάζουμε».

Έθιμο επίσης αποτελεί το γεγονός, ότι στο τέλος του Ραμαζανιού, οι άνθρωποι που έχουν οικονομική ευχέρεια κάνουν φιλανθρωπίες σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η γιορτή κρατάει τρείς ημέρες και περιλαμβάνει επισκέψεις στα σπίτια συγγενών και φίλων γύρω από το στρωμένο τραπέζι που συνήθως περιλαμβάνει και πολλά σιροπιαστά γλυκά.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη