Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Έβρος: Επί ποδός λόγω μεταναστευτικών ροών – Πώς δρουν οι διακινητές και τι καταγγέλλουν οι συνοριοφύλακες

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα του Έβρου και οι αρχές είναι σε επιφυλακή για παράνομες διελεύσεις. Ολοκληρώθηκε χθες η επιχείρηση απεγκλωβισμού 91 μεταναστών, από συνοριοφύλακες, ΕΜΑΚ και Frontex, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού και μεταφέρθηκαν σε κέντρο ταυτοποίησης. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, απευθύνθηκε στην τουρκική με στόχο τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Η περιπέτεια που υπέστησαν οι 32 άνδρες, οι 25 γυναίκες και τα 34 ανήλικα παιδιά, που επιχείρησαν την παράνομη διέλευση είχε αίσιο τέλος.

Στη μεθόριο είναι αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του Έβρου ενδέχεται να επιχειρήσουν παράνομη διέλευση με βάρκες και στη συνέχεια πεζή στην ενδοχώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το πρόβλημά τους όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ είναι να περάσουν τη Θράκη. Διαλέγουν δύσβατες περιοχές και όταν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, όπως αυτή την περίοδο, μπορούν να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύσουν.

Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: Η τουρκική στρατοφυλακή προωθεί κατά ομάδες τους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο

Δεδομένο θεωρεί μιλώντας στην ΕΡΤ να επιχειρήσουν και άλλες ομάδες μεταναστών να μπουν στην ελληνική επικράτεια ο Παναγιώτης Χαρέλας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων. «Κανένας δεν έρχεται μεμονωμένα. Οι διακινητές και η τουρκική στρατοφυλακή προωθεί και πιέζει ώστε να μπαίνουν κατά ομάδες σε ελληνικό έδαφος οι μετανάστες και μέσα σε αυτές βάζουν και μικρά παιδιά, ώστε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα και νόμιμα μέσα αποτροπής εισόδου στο ελληνικό έδαφος που έχουμε»

Όπως διευκρίνισε « Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την πλευρά της Τουρκίας, αυτές οι περιοχές και στα Μαράσια και στις Καστανιές, είναι στρατικοποιημένες ζώνες, στις οποίες κάποιος πολύ δύσκολα μπορεί να κινηθεί. Παρατηρούμε ότι υπάρχει συνοδεία τουρκικής στρατοφυλακής και μάλιστα κατοπτεύουν και τις κινήσεις των ομάδων μεταναστών ώστε να μην γυρίσουν πίσω αλλά να προχωρήσουν μπροστά» Μάλιστα όπως σημείωσε «οι Τούρκοι στρατοφύλακες δεν ενδιαφέρονται καν να μην γίνουν αντιληπτές από εμάς οι κινήσεις τους»

Με όσα υποστήριξε ο Παναγιώτης Χαρέλας, συμφωνεί και ο Δημήτρης Πέτροβιτς Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Άλλαξε η μεθοδολογία των διακινητών – Εκβιάζουν μέσω των social βάζοντας μπροστά στις ομάδες μεταναστών μικρά παιδιά

«Στη ΖΑΠ ( Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης) οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν είναι η αστυνομία, ο στρατός και η συνοριοφυλακή μαζί με την Frontex. To ίδιο ισχύει και από την τουρκική πλευρά. Το πως βρέθηκαν οι μετανάστες στη ΖΑΠ και κανείς δεν τους πείραξε είναι ένα ερώτημα»

Όπως εκτιμά ο Αντιπερειφερειάρχης Έβρου «τα κυκλώματα άλλαξαν την μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση»

Όπως υπογράμμισε «σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες σε άλλα 15 σημεία βρίσκονται ομάδες μεταναστών».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη