Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Έβρος: Μάχη με τις φλόγες για 5η μέρα – Ελπίδα έφερε η βροχή

Χαραμάδες συγκρατημένης αισιοδοξίας φαίνονται τις τελευταίες ώρες από το μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει για πέμπτη ημέρα το δάσος της Δαδιάς. Οι σταγόνες της βροχής που έπεσαν το πρωί δεν ήταν ικανές να βελτιώσουν την κατάσταση, ωστόσο πιο ευνοϊκά φυσούν οι χαμηλής έντασης άνεμοι, που κατευθύνουν τη φωτιά προς τις ήδη καμένες εκτάσεις.

Από το πρωί το βάρος έχει πέσει στη νότια/νοτιοδυτική πλευρά του δάσους, προς τη Λευκίμη, με στόχο να μην φτάσουν οι φλόγες στον χώρο όπου βρίσκονται οι φωλιές του μαυρόγυπα, ενώ για τον ίδιο λόγο διανοίγονται συνεχώς νέες αντιπυρικές ζώνες. Κανένας οικισμός δεν απειλείται τις τελευταίες ώρες και όλες οι δυνάμεις της πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν ακατάπαυστα την προσπάθεια να ελεγχθεί η πυρκαγιά που έχει αφήσει αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Οι αντιπυρικές ζώνες που έφτιαξαν ή διαπλάτυναν από την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έργου του Στρατού και της Πυροσβεστικής, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καούν σπίτια. Στον δρυμό της Δαδιάς όμως, η δύσβατη περιοχή με τα πολύ πυκνά δάση δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εστίες για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως μέσα στο παρθένο δάσος, υπάρχει ένα παχύ στρώμα από πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη που λειτουργεί ως επιταχυντής και εμποδίζει το νερό από την πυρόσβεση να φτάσει στη βάση της φωτιάς.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις κοντά στο χωριό. Το μέτωπο που βρίσκεται βαθιά στο εθνικό πάρκο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μόνο τα εναέρια μέσα έχουν την δυνατότητα να το προσεγγίσουν.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη