Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Έβρος – Μεταναστευτική πίεση: «Κάνουμε καθημερινά 200 αποτροπές μεταναστών»

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πιθανότητα ανοίγματος των συνόρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, έχουν παρθεί αυξημένα προληπτικά μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην «προστασία» και επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ εκτεταμένες εργασίες για την «οχύρωση» του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έπειτα από την πολιτική μετάβαση στο Αφγανιστάν, η οποία πυροδότησε νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στο Αφγανιστάν υποχρεώνουν την Ελλάδα σε αυξημένη επιφυλακή και ανάπτυξη συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Ήδη, από τον προηγούμενο μήνα, έχουν τοποθετηθεί 11 πυλώνες, στους οποίους μπήκαν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ που αποτελούν «τα αυτιά και τα μάτια» των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα για τις συνθήκες στα σύνορα. Η συγκεκριμένη «ηλεκτρονική ασπίδα» του Έβρου, έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους. Έτσι, οι δυνάμεις της χώρας μας είναι σε θέση να εντοπίζουν και να καταγράφουν τις κινήσεις των μεταναστών πριν αυτοί πλησιάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το ThessToday.gr, εκατοντάδες μετανάστες ανά μικρές ομάδες των 10-15 ατόμων, επιχειρούν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας μόνο ένα σακίδιο στην πλάτη και μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς την βοήθεια κανενός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αστυνομικών Διεύθυνσης Ν. Ορεστιάδας, κ. Ηλία Ακίδη, οι μετανάστες «αφού καταφέρουν να βρουν το σημείο που θα εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας, στη συνέχεια διασχίζουν τα μονοπάτια από χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδαξεκινώντας από το χωριό Αμόριο μέχρι την Μάνδρα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές λόγω καιρού, αλλά και πάλι, σε καθημερινή βάση, κάνουμε 200 αποτροπές μεταναστών. Συνήθως αλλάζουν μικρά χωριά και προσπαθούν να βρουν νέα περάσματα, λόγω των αυξημένων αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού που κάνουν διαρκείς περιπολίες».

Σύμμαχος των μεταναστών φαίνεται να είναι η χαμηλή στάθμη του ποταμού, καθώς όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο κ. Ακίδης, εκτός από την προσπάθεια τους μέσω των χωριών, καθημερινά επιχειρούν, αποτυχημένα, να βρουν περάσματα μέσω του ποταμού χρησιμοποιώντας είτε βάρκες, αλλά και περπατώντας, και συγκεκριμένα από το Δέλτα του Έβρου, όπου οι Τούρκοι αποκαλούν Γκιαούρ Αντά, δηλαδή Νησί των Απίστων. Παράλληλα, δένουν σχοινιά από την μία πλευρά του ποταμού στην απέναντι, ώστε να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η μετακίνησή τους. «Ο ελάχιστος αριθμός μεταναστών που καταφέρνει να περάσει, πέφτει στα χέρια της αστυνομίας, και συλλαμβάνεται κατευθείαν. Πρόκειται κυρίως για Σύριους, όπου ανέκαθεν υπήρχαν ροές από εκεί, αλλά φυσικά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των Αφγανών, κυρίως οικογένειες, λόγω της κατάστασης που επικράτησε και επικρατεί στην χώρα τους».

Αφού συλληφθούν, οδηγούνται στις δομές στο Φυλάκιο όπου εκεί παραμένουν για 10-14 ημέρες. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ακίδη, έχει συνολικά 300 άτομα στο ΚΥΤ Φυλακίου, κι άλλα 150 υπάρχουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ισχυρές δυνάμεις στον Έβρο – Σχέδιο κάλυψης όλου του ποταμού

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις περιφρούρησης των συνόρων στον Έβρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, υπάρχουν διμοιρίες, επιπλέον 400 συνοριοφύλακες, και ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε όλες τις πιθανές εισόδους στα σύνορα, ακόμη και σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες, ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.

Παράλληλα, δημιουργώντας ένα απόρθητο φρούριο σε ουρανό, γη και θάλασσα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων, ενώ στην συνοριακή γραμμή έχουν στηθεί βελτιωμένα «εμπόδια», αποτρέποντας κάθε πιθανό πέρασμα στην Ελλάδα. Εξίσου ενισχυμένες είναι και οι πεζές περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛΑΣ σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, την οποία επιβλέπει νυχθημερόν το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων.

Σημειώνεται πως στα χερσαία σύνορα υπάρχει ήδη από το 2011 ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου φράχτη μήκους 27,5 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερών. Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Πηγή: thesstoday.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη