Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Έβρος: Οι οικονομικές επιπτώσεις μετά την ανεπανάληπτη πυρκαγιά

Το πλήγμα στην οικονομία της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, η ζημιά στην τουριστική εικόνα και η ελπίδα για το μέλλον

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης είχε άμεσες συνέπειες στην οικονομία της. Με το 48% της έκτασης του Δήμου να έχει καεί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι πολίτες και οι αρχές πασχίζουν να συνέλθουν από αυτό που βίωσαν. Και παράλληλα να διαχειριστούν τα τρομακτικά προβλήματα που έχουν προκύψει.

«Σιγά σιγά μετράμε τις ζημιές μας σε υποδομές αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις. Όπως καταλαβαίνετε, δεν κάηκαν μόνο σπίτια, αλλά η φωτιά κατέκαψε πολλές εκτάσεις που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής» λέει ο Γιάννης Ζαμπουκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης στο euronews, οι Εβρίτες θα παλέψουν και θα καταφέρουν με την ισχυρή θέλησή τους αλλά και την κρατική αρωγή να φέρουν ξανά την Αλεξανδρούπολη στην θέση που είχε πριν την φωτιά. 

Η πυρκαγιά που έκαιγε επί 16 ημέρες χτύπησε βάναυσα την τουριστική δραστηριότητα. Χιλιάδες ακυρώσεις, επιστροφές χρημάτων και αναγκαστικές αποχωρήσεις ξένων επισκεπτών ήταν μόνο κάποια από τα προβλήματα που βρήκαν μπροστά τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες. Και αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα.

euronews
Θέα από το ξενοδοχείο Ramada Plaza στην Αλεξανδρούπολη/euronews

«Ήταν ένα χτύπημα για τον προορισμό. Η Αλεξανδρούπολη ήταν ένας ασφαλής προορισμός, εύκολος και οδικός για όλα τα Βαλκάνια. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τεράστιας αγοράς 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτό που συνέβη, αυτή η κατάσταση, μπορεί να πάρει χρόνια για να νιώσουν οι πελάτες ξανά ασφαλείς και σίγουροι ότι θα έρθουν και θα βρουν αυτά που έκαναν την Αλεξανδρούπολη διάσημη: πράσινο, φύση, Έβρος, θάλασσα και ασφάλεια» λέει ο Απόστολος Παλακιδης, πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης.

Οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς για κάποιες μέρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω των πυκνών καπνών ενώ φυσικά είχαν και κατακόρυφη πτώση στον τζίρο τους.

«Φοβάμαι για το μέλλον. Το προϊόν μας είναι εποχιακό. Ο Σεπτέμβρης είναι ουσιαστικά χαμένος. Ο μισός Αύγουστος χάθηκε. Πώς θα ανακάμψουμε;» τονίζει η Τριανταφυλλιά Κουφού, ιδιοκτήτρια καταστήματος με παγωτά.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Αποστολή στον Έβρο: Γιάννης Καράγιωργας

Κάμερα: Κώστας Κατραντζής

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη