Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Έβρος: Οι Τούρκοι «σήκωσαν» ελικόπτερο για έλεγχο σε παράτυπους μετανάστες

Τα πρώτα σημάδια από τη «Συμφωνίας των Αθηνών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και περίπου 15 ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ορατά καθώς τα «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά επηρεάζουν την κατάσταση και στον Έβρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open, αυτό πλέον αποτυπώνεται και στην κινητικότητα που παρατηρείται στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου οι επιχειρήσεις αποτροπής και οι περιπολίες από την τουρκική συνοριοφυλακή έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι σήκωσαν για πρώτη φορά ελικόπτερο την Κυριακή (24/12), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κανείς επίδοξος παράτυπος μετανάστης δεν θα παρεισδύσει από το τουρκικό έδαφος στο ελληνικό.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις αλλαγές στη στάση της Τουρκίας, ωστόσο δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την πολιτική χώρας για το μεταναστευτικό.

Έτσι έργα που έχουν προγραμματιστεί, όπως η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπολίες, λόγω των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη οι ελληνικές Αρχές να απευθύνουν πρόσκληση στους Τούρκους συναδέλφους για να επαναφέρουν τις κοινές συσκέψεις μια φορά το μήνα για το μεταναστευτικό, όπως συνέβαινε και πριν από το 2020.

Πηγή: enikos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη