Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20-21 Ιουνίου στην Ορεστιάδα

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, ο κόσμος τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Έβρο, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ, και με την ευγενική φιλοξενία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ) του Δήμου Ορεστιάδας, παρουσιάζουν εικαστική έκθεση με θέμα «Αναμνήσεις και Συναισθήματα», με έργα και δημιουργίες προσφύγων.

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, ώρα 20.00

Ωράριο έκθεσης: 20 και 21 Ιουνίου, 18:00 – 21:30

Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας, Κωνσταντινουπόλεως 59, Ορεστιάδα

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν γραπτά κείμενα προσφύγων και αιτούντων άσυλο που εκφράζουν τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις ελπίδες τους, σκίτσα και ζωγραφιές ασυνόδευτων παιδιών που φανερώνουν τα συναισθήματα και τα όνειρά τους, καθώς και φωτογραφίες που έχουν μαζί τους πρόσφυγες στα κινητά τους, φορτισμένες με αναμνήσεις από το παρελθόν τους.

Τα έργα, αποτέλεσμα συναντήσεων και εκπαιδευτικών δράσεων στην περιοχή του Έβρου, αποτελούν συχνά τραυματική και συνάμα γενναία κατάθεση αναμνήσεων και συναισθημάτων, ανακαλώντας τη βιαιότητα του ξεριζωμού, αποτυπώνοντας το εύθραυστο της κανονικότητας και υπενθυμίζοντας με τον πιο άμεσο τρόπο ότι κάθε άνθρωπος, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί,έχει δικαίωμα να είναι και να νιώθει ασφαλής.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπων να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω πολέμων, συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο,είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του ξεριζωμού και να σταθούμε όλες και όλοι δίπλα στους πρόσφυγες. Ακούγοντας τη φωνή και τα μηνύματά τους και ακολουθώντας το παράδειγμα καθημερινών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν βγει μπροστά προσφέροντας βοήθειαστους συνανθρώπους τους.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη