Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Έκλειψη ηλίου ορατή από την Ελλάδα την Κυριακή!

Την Κυριακή το πρωί, βάλε ξυπνητήρι νωρίς. Η έκλειψη ηλίου θα φτάσει στο απόγειό της στις 8.28 ώρα Ελλάδας.

Ορατή και από την Ελλάδα θα είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της Κυριακής 21 Ιουνίου. Αυτού του είδους η έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτήν τη στενή ζώνη −μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα− θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, σύμφωνα με το AstroVox, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της ορατής ηλιακής επιφάνειας.

Στην Αθήνα, όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 8:28 και θα ολοκληρωθεί στις 9:11.

Θυμίζουμε ότι, όπως πάντα, η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνεται μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, καθότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Περίπου μία ημέρα μετά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 00:44 ώρα Ελλάδας της Τρίτης) έχουμε τη μικρότερη νύχτα της χρονιάς, το θερινό ηλιοστάσιο που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη