Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ένα Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού από το ΔΠΘ και την UNICEF – Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας

Τον εκπρόσωπο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Dr Ghassan Khalil υποδέχτηκε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, στο κτίριο Διοίκησης του ΔΠΘ.

Κατά τη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της UNICEF και του ΔΠΘ για τη δημιουργία ενός Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έγινε ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας που με την βοήθεια της UNICEF θα προσπαθήσει να προωθήσει  και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί στην περιοχή της Θράκης το δύσκολο έργο της προώθησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του γραφείου της UNICEF. Η συνεργασία από την πλευρά του ΔΠΘ υλοποιείται με συντονιστή τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Γιώργο Μαυρομμάτη και συνεπικουρείται από τον Λεωνίδα Μακρή καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Ένα ακόμα βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού πραγματοποιήθηκε με την ίδρυση του 3ου ‘Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού’ στην Ελλάδα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα άλλα δύο έχουν ιδρυθεί στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Κέντρο θα φιλοξενείται σε χώρο του ΔΠΘ και θα αποτελέσει ένα από τα 13 Κέντρα που θα δημιουργηθούν σε καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Ως κύριους στόχους θα έχει:

  • Την παραγωγή γνώσης, έρευνας, δεδομένων και τεκμηρίωσης σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα του παιδιού (μεταξύ άλλων, η κοινωνική πολιτική για τα παιδιά, η παιδική προστασία, η ποιοτική-συμπεριληπτική εκπαίδευση, η μετάβαση από την ανήλικη στην ενήλικη ζωή)
  • Τη διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία (με εργαστήρια, συνέδρια, εκδηλώσεις για το κοινό, και εκστρατείες ευαισθητοποίησης) με βάση ετήσιο σχέδιο εργασίας που θα συγκροτεται από ομάδα εργασίας.
  • Την ενσωμάτωση της διάστασης των δικαιωμάτων του Παιδιού στο ακαδημαϊκό, διδακτικό και ερευνητικό έργο του ΔΠΘ.
  • Τη συνεργασία για τη δυνητική ανάπτυξη συναφών προγραμμάτων, με εστίαση στην έρευνα και στη διδασκαλία-μάθηση.

Για μια σημαντική μέρα, που αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας συνεργασίας με έναν ιδιαίτερα σημαντικό οργανισμό και για έναν ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης υπογραμμίζοντας πως το ΔΠΘ μετρά ήδη πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στην παραγωγή και μελέτη της γνώσης. Εξέφρασε τη βεβαιότητά που πως «μαζί, ως δίκτυο, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ελπίζω η προσπάθεια αυτή να τύχει υποστήριξης και από άλλους φορείς, μιας και εκτός των ανθρωπίνων πόρων χρειάζονται και οικονομικοί πόροι». «Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τους δρόμους αυτούς ανοιχτούς και το εγχείρημα θα στηθεί με επιτυχία και θα γίνει αναγνωρίσιμο από την τοπική κοινωνία» κατέληξε.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την συνεργασία που εγκαινιάζεται με το ΔΠΘ εξέφρασε στις δηλώσεις του από πλευράς του Οργανισμού και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF Δρ. Γασάν Χαλίλ περιγράφοντας στην συνέχεια το όραμα αλλά και τους τρεις βασικούς πυλώνες που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων. Ο ίδιος εξήγησε πως ο στόχος του Οργανισμού είναι η δημιουργία 13 συνολικά κέντρων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία της γνώσης που θα παράγεται για τα παιδιά στην Ελλάδα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη