Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ένα Μουσείο για την Θράκη στην Μακεδονία

Στην περιοχή των Σερρών στην Μακεδονία, ανοίγει σε λίγες μέρες τις πύλες του, το Μουσείο Θρακικού Ελληνισμού, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται για το ερχόμενο Σάββατο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αριστείδη Χρυσόπουλο, επιλέχθηκε μια περιοχή του νομού Σερρών να φιλοξενεί την ιστορία της Θράκης, αφού στον  συγκεκριμένο νομό, εγκαταστάθηκε μετά τον μεγάλο ξεριζωμό, ένα μεγάλο ποσοστό Θρακιωτών περίπου το 67% κάτι που αποδεικνύεται από τις καταγραφές και τα κειμήλια που  υπάρχουν.

Άλλωστε όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόπουλος «υπάρχουν ήδη στη Θράκη δυο με τρία Μουσεία σωστά δομημένα οπότε θα έλεγε κανείς ότι η περιοχή των Σερρών καλώς επιλέχθηκε να το φιλοξενεί. Η Ελληνική Θράκη είναι από μόνη της ένα κινητό Μουσείο.»

Το Μουσείο θα στεγάζεται  στο Πολιτιστικό κέντρο της Δημοτικού διαμερίσματος Θολού Σερρών, στο πρώην δημοτικό σχολείο της περιοχής μετά την αξιόλογη αισθητική παρέμβαση που υπέστη από τον Δήμαρχο Νέας Ζίχνης ο οποίος με χαρά το παραχώρησε για το σκοπό αυτό.

Θα περιλαμβάνει εκθέματα από την συλλογή της Ομοσπονδίας αλλά και κειμήλια που προήρθαν από δωρεές ανθρώπων που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες.

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται και η αυθεντική φορεσιά του Θρακιώτη, αντίγραφο της οποίας μετά  από 99 χρόνια, κοσμεί πλέον τους Εύζωνες της Προεδρικής  φρουράς της χώρας μας.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου θα εμφανισθεί η χορωδία της Θρακικής Εστίας Σερρών με τραγούδια της Θράκης ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με το Μουσικό σχήμα «Ήδωνες».

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email