Αγαπητοί γονείς,
Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με πλήρη λειτουργία και εκτεταμένη χρήση μάσκας. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, οι γονείς εύλογα ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους αυτά θα ανοίξουν, αφού κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο επί 4 ολόκληρους μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά μας, ενώ η ΚΥΑ με λεπτομερείς οδηγίες και στοιχεία θα εκδοθεί μόλις 1-2 ημέρες πριν τον αγιασμό!
Είναι προκλητικό να παρουσιάζεται ότι έχουν λάβει όλα «τα απαραίτητα μέτρα» τη στιγμή που σε όλο το Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις κτιριακές υποδομές προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Η παράδοση των κτηρίων στην περιοχή του ΚΕΓΕ παρουσιάζει σοβαρότατη καθυστέρηση και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να περατωθεί η κατασκευή τους, ενώ αξιοσημείωτες περιπτώσεις αποτελούν κυρίως το 6ο Γυμνάσιο αλλά και το 4ο ΕΠΑΛ που ξεκινούν φέτος τη λειτουργία τους χωρίς δικά τους κτήρια, μοιρασμένα προσωρινά σε αίθουσες άλλων σχολείων.
Είναι προκλητικό το Υπουργείο Παιδείας να επικαλείται τον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη (17!!!), τη στιγμή που στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν αίθουσες των 20 και 25 τετρ. μέτρων όπου στοιβάζονται 25-30 παιδιά (βλ. σχεδόν το σύνολο των σχολείων Β’θμιας στην πόλη). Αποτελεί εξόφθαλμη αντίθεση και οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι τον Ιούνιο, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τάξη, και τώρα, με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων τη μέρα μέσα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας, θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τάξεις με όλα τα παιδιά. Είναι προκλητικό να παρουσιάζουν ότι έχει λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας, όταν δεν αντιστοιχεί ούτε μία καθαρίστρια με πλήρες ωράριο για κάθε σχολείο και με δεδομένο ότι οι αίθουσες πρέπει να καθαρίζονται και να
απολυμαίνονται και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Είναι τέλος προκλητικό να ξεκινάει η σχολική χρονιά
με ελλείψεις και κενά σε εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αδυναμία κάλυψης της ύλης, στοίβαγμα
μαθητών από το ένα τμήμα στο άλλο, κλπ). Κάθε εκπαιδευτικός και καθαριστής είναι αναγκαίος, πόσο
μάλλον μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που απαιτείται να καλυφθούν εν μέσω πανδημίας.
Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» αποποιούνται την κρατική ευθύνη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία
των σχολείων.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ που ήρθαν πρόσφατα στα σχολεία φανερώνουν ότι αυτά τα επιπλέον μέτρα είναι μέτρα απαραίτητα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, που όμως θυσιάζονται στο βωμό της «εφαρμοσιμότητας». Έτσι παραμένουν ευχολόγια και πρόσκληση σε «προσπάθεια», όπως π.χ. «προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών – εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό», ή «τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη, σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες», ή ακόμη και «μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης παιδιών από διαφορετικά τμήματα κατά τη λήψη γεύματος στο σχολείο (π.χ. ολοήμερο σχολείο)».
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους χρήσης της μάσκας και η ανακοίνωση πως αυτό θα
είναι το μοναδικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων (από την άνοιξη μέχρι σήμερα!!!) φουντώνουν την ανησυχία όλων μας. Ταυτόχρονα στρώνουν το έδαφος να εμφανίζονται λογιών-λογιών ομάδες που, με αντιεπιστημονικά κριτήρια, καταφέρονται αποκλειστικά ενάντια στη χρήση της μάσκας χωρίς να βλέπουν και
να διεκδικούν το σύνολο των αιτημάτων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και με αυτόν τον τρόπο
στηρίζουν το βασικό ιδεολόγημα της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης».
Οι γονείς χρειάζεται να βάλουμε στο κάδρο των διεκδικήσεών μας το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν
στην ασφάλεια των παιδιών μας. Οι Σύλλογοι Γονέων, από την πρώτη μέρα, πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού.
Ακόμα και τώρα, υπάρχουν τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων που επιμένουν να αξιοποιηθούν κτίρια των δήμων, βιβλιοθήκες, άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, για να μικρύνει ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
Απαιτούμε τα αυτονόητα:
- Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
- Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που εργάστηκαν τα
τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης εκ μέρους της Υπουργού, γνωρίζουμε καλά ότι με τις μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών, τα σχολεία μας θα ανοίξουν με τουλάχιστον 20.000 κενά. - Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων,
ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια καθημερινής λειτουργίας του σχολείου. - Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
- Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας (Σχολίατρος) που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
- Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
- Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
- Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για το σύνολο των μαθητών
Έχουν ήδη διαπιστωθεί κρούσματα 15 και 16 χρόνων!
Για να μην γίνει η κατάσταση εκρηκτική:
Γονείς και σύλλογοι γονέων δηλώνουμε την ανησυχία μας και διεκδικούμε τη διασφάλιση της υγείας στα σχολεία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στις 7:30 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης