Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

«Έξυπνοι δήμοι»: Ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να προχωρήσουν στην ψηφιακή αναβάθμιση τους και να αποκτήσουν υποδομές όπως είναι οι πλατφόρμες διαβούλευσης με τους πολίτες αλλά και επικοινωνίας των σχολείων με τους γονείς, «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης κτηρίων αλλά και στάθμευσης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Δήμοι 2025» και παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της έκθεσης τεχνολογίας Beyond 2021 που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Helexpo.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ και μία βασική διαφοροποίηση είναι πως ο κάθε δήμος θα έχει στη διάθεση του ένα ποσό, το οποίο ξεκινά από τις 100.000 ευρώ για τον μικρότερο δήμο της χώρας, που θα μπορεί να διαθέσει για την υλοποίηση δράσεων και λύσεων επιλέγοντας μέσα από ένα «μενού επιλογών».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, θα υπάρχουν 30-35 επιλεγμένες δράσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε δήμος εκείνη που θα ταιριάζει στις ανάγκες του.

Ο κατάλογος των δράσεων θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ αλλά αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λύσεις όπως είναι:

  • πλατφόρμες διαβούλευσης
  • πλατφόρμες διάχυσης πληροφοριών
  • «έξυπνη» στάθμευση,
  • δράσεις για τη βιώσιμη μετακίνηση,
  • δράσεις για την πρόληψη ατυχημάτων
  • δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη
  • συστήματα μέτρησης του αέρα
  • συστήματα διαχείρισης κτιρίων
  • λύσεις για τη μείωση λειτουργικού κόστους
  • λύσεις για την αναδιοργάνωση διαδικασιών αλλά και την προστασία από κυβερνοαπειλές

Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης από τον κ. Λιβάνιο, η κυβερνοασφάλεια ήταν από τα θέματα που δόθηκε αρκετή έμφαση δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες που δήμοι της χώρας έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware. Επίσης, δεν θα είναι επιλέξιμος εξοπλισμός hardware, όπως είναι προσωπικοί υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές κ.ά.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα προέλθουν 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στους 16 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και στα Τρίκαλα. Όπως διευκρινίστηκε, ο δήμος Τρικκαίων περιελήφθη στη σχετική λίστα μετά από αίτημα της ΕΕ καθώς θεωρείται πρότυπος δήμος όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τους 16 δήμους, οι τρεις μεγαλύτεροι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) θα πάρουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ενώ στους υπόλοιπους 13 τα κονδύλια που αναλογούν θα προκύπτουν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό τους. Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, η Πάτρα θα μπορεί να λάβει κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος Καλλιθέας -που είναι ο πιο μικρός- ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός των επόμενων μηνών.

Η χρηματοδότηση για τους υπόλοιπους 315 δήμους θα προέλθει από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα ανά δήμο θα διαμορφωθούν αναλογικά με τον μικρότερο δήμο της χώρας να έχει στη διάθεση του ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ. Το ποσό για κάθε δήμο θα είναι εξαρχής προσδιορισμένο.

Η συγκεκριμένη δράση θα είναι μάλιστα η πρώτη που θα χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης από τις αρχές του 2022 οι εν λόγω 315 δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης έργων.

Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι δήμοι να σπεύσουν να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν προκειμένου αφενός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κονδύλια να «μετακινηθούν» σε άλλες δράσεις εφόσον δεν υπάρξει ταχεία απορρόφηση. Ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για αυστηρές προθεσμίες που θα υπάρχουν, ενώ ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί να υπάρχει ταχύτατη έγκριση των υποβληθέντων δράσεων προκειμένου να εκταμιεύονται τα χρήματα και να υλοποιούνται τα έργα.

Μάλιστα, ο κ. Λιβάνιος, χαριτολογώντας, ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον των δημάρχων να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες υποβολής και υλοποίησης των έργων, δεδομένου κιόλας ότι το 2023 θα είναι χρονιά δημοτικών εκλογών.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email