Έρευνα: Ακρίβεια, ενέργεια, Τουρκία, παρακολουθήσεις – Ποιες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα «η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική προκλητικότητα και το 41% την δημόσια υγεία, το 40% τους δημοκρατικούς θεσμούς και ενώ το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών έρχεται τελευταίο με το 38% να το θεωρεί το θεωρεί ως το πιο σημαντικό.

«Από την ανάλυση προκύπτει πως δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι, το αν θα έχω εισόδημα με ζητήματα όπως το εάν λειτουργούν οι θεσμοί και που στέκονται», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ανεξάρτητα από το τι θεωρούν ως το περισσότερο σημαντικό οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διάρκεια της πανδημίας. Η μέση τιμή Ικανοποίησης από τη ζωή για τους Έλληνες είναι 5,8 παρουσιάζοντας σημαντική κάμψη από το 6,2 του 2017.

Οι δυο στους τρεις Έλληνες θεωρούν πολύ σημαντικό να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα ενώ παράλληλα το ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της δημοκρατίας είναι χαμηλότερο αλλά οριακά υψηλότερο από εκείνο του 2017.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι του 16% που τάσσεται υπέρ. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

Στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, και στο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, το 65% απαντά ότι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και το 27% ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν με την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το 56% συμφωνεί και το 34% διαφωνεί με την άποψη.

Σχετικά με τα σενάρια που αφορούν στην επαύριο των επόμενων εκλογών και στο ερώτημα αν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τι θα θέλατε να γίνει, το 52% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και το 45% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το 49% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin