Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Αγγελική Γιαννακίδου: Αναπτυξιακό εργαλείο για τις αγροτικές κοινότητες η σχολή υφαντικής στον Έβρο

« Η δημιουργία Σχολής υφαντικής στον Έβρο επαναφέρει το θέμα χειροτεχνίας και υφαντικής μέσα από μια ματιά σύγχρονης μιας οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να αποδώσει και να γίνει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τις αγροτικές κοινότητες,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (ΕΜΘ), κ. Αγγελική Γιαννακίδου, αναφερόμενη στις τρείς δομές οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο στο Σουφλί, στο Σοφικό και στο Αρδάνιο.

Όπως τόνισε,  «το θέμα δεν είναι μόνο να υφάνω την κουρελού, θα υφάνω και χιλιάδες άλλα πράγματα που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να υφανθούν και να πουληθούν, είτε να φορεθούν ,είτε να χρησιμοποιηθούν ως χρηστικά αντικείμενα. Σήμερα το υφαντό μπορεί να γίνει μαντίλι, πουκαμίσα, κάλυμμα για το κρεβάτι κ.λ.π.»

“Ασκήθηκε μεγάλη πίεση στο υπουργείο Πολιτισμού για να γίνουν οι τρείς δομές στον Εβρο και το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει, καθώς το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι μεγάλο,” είπε.

«Ότι ερευνητικό υλικό έχουμε μέσα στο ΕΜΘ πρέπει να το αξιοποιήσουμε δημιουργικά προς όφελος της κοινωνίας καθώς όλη η ιστορική  έρευνα οδηγεί στο ότι, η Θράκη  ήταν γνωστή για την υφαντική και τη βαφική της  τέχνη από τον 17ο αιώνα,,” συνέχισε και πρόσθεσε :« μια τέχνη που δεν είναι διακοσμητική, αλλά μια οικονομική δραστηριότητα πάρα πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να επανέλθει με σύγχρονους όρους αγοράς και οικονομίας και αισθητικής.»

Να σημειωθεί πως στη σχολή υφαντικής δεν θα γίνονται μόνο  τεχνικά μαθήματα αλλά  θα διδάσκονται και μαθήματα διαχείρισης δηλαδή, που προορίζεται το υφαντό και ποιος μπορεί να το αγοράσει.

Το συνολικότερο έργο για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας, αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση. Οι σχολές υφαντικής εντάσσονται στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων Δ. Αττικής και Δ. Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ:ERTNEWS ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη