Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Αγοράζει εκτάσεις στην Αδριανούπολη ο Μπιλ Γκέιτς – Άνοιγμα εστίασης -Υδροπλάνα στην Βιστωνίδα θέλουν οι Ξανθιώτες – 10 εκ. τουρίστες θέλουν στην Αδριανούπολη – Πως αντιμετωπίζει την ανεργία η Ροδόπη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες των τελευταίων ημερών με τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις σε κεντρικές πλατείες και άλλα «στέκια» της νεολαίας στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στις μεγάλες πόλεις, επανέφεραν τις συζητήσεις γύρω από το μήπως τελικά είναι προτιμότερο να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια με τα τραπεζάκια έξω, καθώς έτσι θα τηρούνται και οι αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και θα είναι πιο «προστατευμένο» το περιβάλλον για τους πελάτες. 

Αυτό θα αποτελέσει και μια επιπλέον «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κόπωση των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και για τους νέους ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε υπαίθριους χώρους χωρίς την τήρηση κανενός μέτρου.

Με ψήφισμά τους, οι φορείς της γειτονικής Ροδόπης εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την υλοποίηση της νέας μονάδας φυσικού αερίου που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Κομοτηνή.

Πρόσφατα η μονάδα έλαβε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ και προορίζεται να εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ εντός ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Οι φορείς ανέφεραν σχετικά ότι τα οφέλη από τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πολλαπλά καθώς η περιοχή θα καταστεί ενεργειακός κόμβος αφού εκτός από τη μονάδα της ΔΕΗ, σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και η μονάδα της Τέρνα για την οποία έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Τονίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και της λειτουργίας.

Τέλος, σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί νέα πνοή στην “πεθαμένη” ΒΙΠΕ Κομοτηνής ώστε να αποτελέσει πόλο επενδύσεων.

Ένας από τους γνώστες των Ελληνοτουρκικών αναμφίβολα είναι ο δημοσιογράφος Συμεών Σολταρίδης που ζει στην Κομοτηνή.

Ο Συμεών λίγες ώρες μετά την περιβόητη συνάντηση Δένδια- Tσαβούσογλου στην Άγκυρα έγραψε τα εξής:

Τώρα που τελείωσε το ελληνοτουρκικό «bilanco» , δηλαδή το ισοζύγιο του πολιτικού πάρε-δώσε και άρχισε να κατακάθεται ο κουρνιαχτός από τα «επινίκια» και τους πανηγυρισμούς , ας δούμε δια γυμνού οφθαλμού μια πραγματικότητα.

Είναι αυτή της αλλαγής της πολιτικής τακτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατά την λεκτική αντιπαράθεση που υπήρξε , πήρε τον λόγο ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών και ανοίγοντας τα μέχρι σήμερα θέματα τα οποία η εξωτερική μας πολιτική θεωρούσε τζιζ , άρχισε να τα τοποθετεί ενώπιον της Τουρκικής πολιτικής.

Διττός ο σκοπός και δεν στέκομαι στα σενάρια που αραδιάζουν αρκετοί ότι ήταν «προσχεδιασμένο». Ο πρώτος , να ακουστούν στην Τουρκική και ξένη κοινή γνώμη τα υπάρχοντα προβλήματα και ο δεύτερος , σημαντικότερος αφού στρέφονταν προς την Ελληνική κοινή γνώμη, καθώς σημείωνε , κοινή συναινέσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό , ποια προβλήματα υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών.

Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι είναι σοβαρά και αρκετά. Το γεγονός ότι έγινε αναφορά στα θέματα, εγκαταλείποντας το πάγιο επιχείρημα «έχουμε ένα και μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία» μάλλον ικανοποίησε την Άγκυρα . Από την άλλη ικανοποίησε και τους ορθώς πολιτικώς σκεπτόμενους στην Ελλάδα αφού είδαν ότι η αλλαγή πολιτικής στάσης της Αθήνας όχι μόνο δεν θα εμποδίσει τον διάλογο αλλά και θα ενισχύσει τον διάλογο.

Θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα με αποτέλεσμα χωρίς ενδοτισμούς, υποχωρητικότητα να βρεθούν φόρμουλες για λύση. Εκ του γεγονότος λοιπόν αυτού η κυβέρνηση σωστά πράττουσα έφερε τα θέματα στην ατζέντα και προετοίμασε εν μέσω πανηγυρισμών την θεματολογία που θα αναπτυχθεί στο κοντινό μέλλον.

Ας ελπίσουμε ότι η καινοτομία και η πρωτοβουλία της Αθήνας να εκφραστεί η αλλαγή στην διπλωματική τακτική αρχίζει. Μια τακτική που δηλώνει την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μας με βάση την καλή γειτονία, χωρίς ακρότητες και με την επισήμανση ότι «έφθασε καιρός» .

Διαφορές που ξεκινούν από το casus belli και τις παραβιάσεις, το Κυπριακό μέχρι τον Έβρο και από την άλλη μειονότητες μέχρι αποστρατιωτικοποιήσεις , διμερείς συμφωνίες και αντιτουρκικά τόξα μέχρι ναυτικά και εναέρια μίλια.

Χωρίς λοιπόν να βλέπουμε μόνο την ικανοποίηση της κοινής γνώμης ας ξεκινήσουμε διάλογο που θα στοχεύει στην λύση των Ευρωτουρκικών διαφορών , των όποιων διμερών και χωρίς να έχουμε σαν μοναδικό μας ατού την όποια καταδίκη της Τουρκίας να την στηρίξουμε στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, απέστειλε ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού. Οι Ξενοδόχοι, στην επιστολή τους, αναφέρουν:

“Σας παρακαλούμε, να φροντίσετε άμεσα, για την τοποθέτηση οικίσκου, στα σύνορα Ξάνθης-Βουλγαρίας (στο σημείου του Αγίου Κωνσταντίνου), έτσι ώστε να μπορούν να στεγάζονται τα κλιμάκια των αστυνομικών, των Κ.Ο.Ε. και των υγειονομικών.

Ιδίως τώρα που ελπίζουμε να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος με τεστ COVID σε όλους τους εισέρχοντες στην Ελλάδα.

Επιπλέον, παρακαλούμε να υπαχθεί στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, η δημιουργία μαρίνας υδροπλάνων, εντός του κόλπου της Βιστωνίδας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στη τουριστική ανάπτυξη και θα εξυπηρετήσει δύο νομούς, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι δε διαθέτουν αεροδρόμια όπως ο νομός Καβάλας και ο νομός Έβρου.”

Κανένα σχόλια για τους Ξανθιώτες που υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους…

Στόχος  είναι να προσελκύσει 10 εκατομμύρια τουρίστες το επόμενο έτος η Αδριανούπολη.

Ο Σύνδεσμος Προώθησης και Τουρισμού Edirne (ETTDER) άρχισε να εργάζεται για το “Έτος της Αδριανούπολης του 2022”, εμπνευσμένο από τον κωδικό πινακίδας της πόλης “22” και επίσης για την 100ή επέτειο από την απελευθέρωση της.

Προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό δυναμικό της αρχαίας πόλης, που ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για σχεδόν έναν αιώνα, όπου σύνορα, ποτάμια, πολιτιστική κληρονομιά, πολλοί πολιτισμοί, πόλεμοι και ειρήνη συναντιούνται, και για να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό στην πόλη, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με 22 τίτλους, το επόμενο έτος.

Ο Πρόεδρος του ETTDER Bülent Bacıoğlu είπε στο πρακτορείο Anadolu  ότι το ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό δυναμικό της πόλης είναι πολύ υψηλό. Εξηγώντας ότι η Edirne είναι μια σημαντική τουριστική πόλη, εργάζονται για να συνδέσουν τις σημαντικές αξίες του με τον τουρισμό και να αυξήσουν την ελκυστικότητά του.

Ο Bill Gates, ο ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος κατατάσσεται στην 4η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, αγόρασε 22 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης στην γειτονική μας Αδριανούπολη και στο Κιρκλαρερί. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο με τη συλλογή περισσότερων από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο Μπιλ Γκέιτς συγκέντρωσε 56 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Τουρκία  μέσω ενός γνωστού επιχειρηματία στην Τουρκία.

Η OMV, μια διεθνής εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα στη Βιέννη της Αυστρίας, αγόρασε 6.000 στρέμματα γεωργικής γης σε Edirne και Kırklareli τα τελευταία χρόνια. 

Η OMV είχε αποκτήσει γη μέσω του πρώην CEO ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας. 

Αυτός ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει επίσης τις δικές του επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία σε μια περιοχή της Edirne.

Το άτομο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη γεωργική γη στη Θράκη ήταν ο Nevzat Demir, ιδιοκτήτης του Fıratpen. 

Αγόρασε τουλάχιστον 517 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης στο Tekirdağ, Edirne και Kırklareli μέσω κτηματομεσιτών τα τελευταία χρόνια. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email