Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Αγώνας των φορέων για αποχαρακτηρισμό μέρους του Σουφλίου από το “Natura 2000”

Ο αποχαρακτηρισμός μέρους της περιοχής του Σουφλίου από το πρόγραμμα Natura 2000 αποτελεί στοχευμένη δράση της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου μάζι με τον Δήμο καθώς είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου Θοδωρής Τσιαμίταςτ τόνισε  από το 2006 που εντάχθηκε η περιοχή του Σουφλιου στο  Natura, ο προβληματισμός του επιχειρηματικού κόσμου είναι μεγάλος διότι οι περιορισμοί είναι αποτρεπτικοί για την ανάπτυξη της περιοχής. Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν ενώ δεν μπορούν να ανοίξουν καινούργιες.

Δυστυχώς μια επιχείρηση λόγω του  Natura δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, να αλλάξει  μια στέγη , να επεκταθεί, να εκσυγχρονιστεί, παρεμβάσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας , που θα συγκρατούσαν τον κόσμο στην περιοχή.

Ήδη όπως ανέφερε, η Ένωση έχει εκπονήσει τοπογραφική μελέτη η οποία πρόκειται να κατατεθεί και η οποία  διαχωρίζει ποιες τοποθεσίες περιλαμβάνουν δάση και ποιες όχι ώστε ένα κομμάτι γύρω από το Σουφλί να μπορέσει να αποχαρακτηρισθεί χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον, ώστε   να  μπορέσουν και οι υπάρχουσες  επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

«Σήμερα που μιλάμε ένα συνεργείο δεν μπορεί να ανοίξει έξω από το Σουφλί» τόνισε με έμφαση ο κ. Τσιαμίτας.

Στην μελέτη αυτή ενώ προβλέπετε η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της ένταξης όλης της περιοχής στη Natura.

“Εμείς δεν είμαστε ενάντιοι στην προστασία της φύσης. Ίσα -ίσα αγαπούμε και προστατεύουμε το δασικό μας πλούτο. Αγαπούμε και στηρίζουμε τον Φορέα του Εθνικού πάρκου του Δάσους της Δαδιάς. Όμως γνωρίζουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε την επιχειρηματικότητα και το μέλλον του Σουφλίου χωρίς να βλάψουμε κανέναν.

Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις μας  δεν μπορούν να επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών τους. Υπάρχει αδυναμία διατήρησης των θέσεων εργασίας αν γινόταν το Βιοτεχνικό πάρκο εκμεταλλευόμενο τις γειτονικές αγορές  όπως αναφέρεται και στη μελέτη τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.»

Ήδη, όπως ανέφερε  στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, αυτήν εβδομάδα ξεκινούν οι επαφές με τους βουλευτές του Νομού που φαίνεται να συμπαραστέκονται στο αίτημα τους και όλοι μαζί να επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα ώστε να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή με δεδομένη την λήξη της διαβούλευσης τον Ιανουάριο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη