Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ακρίβεια: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά δρομολογεί η κυβέρνηση, τη στιγμή που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις πατάτες και το αλεύρι. Όλα τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, βρίσκονται το τραπέζι της κυβέρνησης, αξιολογούνται και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν, πως εξετάζονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης στο στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τόσο των ποσών όσο και των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων. Επίσης, εξετάζεται νέο πλαίσιο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, με στόχο κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται επίσης, να παραταθεί έως τα τέλη του έτους το μέτρο του market pass.

Περί τα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους του Market Pass, του ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές του Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στα τέλη Αυγούστου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ και ένα νέο μέτρο, το «καλάθι των σχολικών», που θα βάζει «φρένο» στο περιθώριο κέρδους στα σχολικά είδη.

Αλλαγές θα γίνουν και στο γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού» με την υποχρεωτική προσθήκη επώνυμων προϊόντων σε ορισμένες κατηγορίες.

Market Pass

Η πλατφόρμα για το Market Pass θα ανοίξει στα τέλη του μήνα μόνο για τους νέους δικαιούχους. Για τους παλαιούς δικαιούχους, η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως το σενάριο που προκρίνεται είναι να υπάρξει μια εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Ποιες όμως είναι οι διαφορές:

  1. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  2. Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Youth Pass

To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος.

Ποια είδη θα περιλαμβάνει το «Καλάθι των Σχολικών»

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ετοιμάζεται το «καλάθι των σχολικών» που θα βάζει φρένο στα περιθώρια κέρδους.

Θα περιλαμβάνει:

Τσάντες/κασετίνες

Τετράδια

Μολύβια, στιλό, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόρους

Ενδεχομένως και γεωμετρικά όργανα.

Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Το «καλάθι» με τα σχολικά θα είναι διαθέσιμο, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, και σε αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας που πωλούν και σχολικά με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όλα τα βιβλιοπωλεία, εφόσον το επιθυμούν.

Καλάθι του νοικοκυριού

Στα τέλη του Αυγούστου επίκεινται τροποποιήσεις στο «καλάθι του νοικοκυριού», με την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για υποχρεωτική ένταξη και τουλάχιστον ενός επώνυμου προϊόντος ανά κατηγορία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κατηγορίες που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι:

-καφές

-γιαούρτι

-γάλα

-όσπρια

-ρύζι

-ζυμαρικά

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να καθιερωθεί η διαμόρφωση χώρου προβολής των προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού», όπου είναι χωροταξικά εφικτό.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη