Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Ακόμη δύο πνιγμοί στην ΑΜΘ μέσα σε λίγες ώρες – Γιατί πνιγόμαστε στην Ελλάδα και μάλιστα στα ρηχά;

Ακόμη δύο περιστατικά πνιγμών καταγράφηκαν και μάλιστα με διαφορά λίγων ωρών στις θάλασσες της ΑΜΘ. Δύο άντρες έχασαν την ζωή τους στην Καβάλα το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Πρόκειται για έναν 79χρονο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από την παραλία Καρυάνης και έναν 66χρονο από την Βουλγαρία που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία Κεραμωτή.

Ο 79χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ο 66χρονος επίσης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέστου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στην Ελλάδα πνίγονται κάθε χρόνο περίπου 400 άνθρωποι, παρότι η χώρα μας είναι μία παραθαλάσσια και νησιώτικη χώρα. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα και το υδάτινο στοιχείο. Πολλοί δε Έλληνες εργάζονται στη θάλασσα ή δίπλα στη θάλασσα, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κολύμπι ή αγνοούν βασικούς κανόνες ασφάλειας στην επαφή τους με το νερό.

Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στην Καβάλα, όπως και άλλα συμβάντα πνιγμών στη χώρα μας, καταδεικνύουν ότι, παρότι είμαστε ένας λαός της θάλασσας, με μεγάλη ιστορία και παρουσία στο υγρό στοιχείο, σχετικά με το κολύμπι, παραμένουμε αστοιχείωτοι και αδαείς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό πνιγμών. Παρόλα αυτά δεν λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει και χάνουμε εκατοντάδες συνανθρώπους μας μέσα στο καλοκαίρι. Ουσιαστικά ο πληθυσμός ενός χωριού της Ελλάδας χάνεται κάθε χρόνο. 400 άτομα πνίγηκαν πέρυσι στις ελληνικές θάλασσες. Επτά στους δέκα ήταν Έλληνες.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη έχει ήδη ξεκινήσει. 867 είναι οι θέσεις στις οποίες υπάρχει η υποχρέωση για διασώστη. Η δαπάνη αγγίζει τα 29 εκατομμύρια ευρώ. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί δήμοι, δεν έχουν προχωρήσει σε στελέχωση, με αποτέλεσμα δημοφιλείς παραλίες να έχουν ελλιπή κάλυψη και αυτό γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ναυαγοσώστες να ασκήσουν αυτό το εποχικό επάγγελμα.

Το παρατηρητήριο ατυχημάτων που παρουσίασε τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον για το 2023 ανέδειξε, την έλλειψη της κολυμβητικής παιδείας, τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της ασφάλειας, τα οποία αφορά μικρούς και μεγάλους.

Τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • 400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσές μας εκ των οποίων 166 σε παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης με τα 121 εντός ωραρίου ναυαγοσώστη
  • 8 στους 10 χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό
  • Το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν Έλληνες
  • Το 83% είναι άτομα άνω των 60
  • Το 71% είναι άνδρες
  • Η Περιφέρεια Αττικής (69 συνολικά) και Κεντρικής Μακεδονίας (56 συνολικά) είχαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα
  • Το 2023 είχαμε 91% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη