Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Άνοιξε ο Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης Μεσημβρίας που είχε υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά

Άνοιξε και πάλι, 7 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον δήμο Αλεξανδρούπολης, ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας-Ζώνης, όπου η φωτιά είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τμήμα των υποδομών του.

«Exoυμε αντικαταστήσει τις φθορές τουλάχιστον όσον αφορά στους διαδρόμους των επισκεπτών και μπορούμε πλέον να υποδεχτούμε τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού χώρου ,ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια να αποκαταστήσουμε το κτίριο των γραφείων που είχε καταστραφεί από την φωτιά ,αλλά αυτό δεν επηρεάζει τους επισκέπτες,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Δόμνα Τερζοπούλου, υπογραμμίζοντας πως « οικονομικά η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγάλη. Τα αρχαία γλύτωσαν από τη φωτιά, καταστράφηκε όμως  ολοσχερώς το σύγχρονο οίκημα που είχαμε και χρησιμοποιούσαμε ως γραφεία και αποθήκες .Ευτυχώς όμως δε υπέστησαν ζημιές τα αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα. Προχωράμε και πολύ σύντομα θα αποκαταστήσουμε και το σύγχρονο κτίριο.»

Στη μεγάλη Δοξιπάρα  ξεκινάει το έργο κατασκευής του Μουσείου, ήδη  έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία ενώ έχει κηρυχθεί και ο ανάδοχος ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί τις προσεχείς ημέρες . « Αυτό το έργο έχει περάσει από πολύ μεγάλες και μακρές διαδικασίες, αυτό νομίζω ότι είναι η υλοποίηση  μιας χρόνιας δέσμευσης του υπουργείου Πολιτισμού,» είπε η κ.Τερζοπούλου.

Οσον αφορά τα ευρήματα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης που έφεραν στο φως οι εκσκαφές για την εγκατάσταση του αστικού δικτύου φυσικού αερίου, η κ.Τερζοπούλου είπε, πως βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, έχουν συντηρηθεί ,εν μέρει έχει γίνει μια προκαταρκτική μελέτη, ενώ η έρευνα συνεχίζεται καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο.

Η ίδια επιβεβαίωσε  τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι αρχαιολόγοι  αναζητούν Ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης .« Είναι σαφές .Αυτό το γνωρίζαμε  εδώ και χρόνια ότι, υπήρχαν τάφοι Ρωμαϊκών χρόνων στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά  όπου υπάρχει νεκροταφείο ευνόητο είναι να υπάρχει και  οικισμός ,απλώς δεν έχουμε κάποια στοιχεία για το που  ακριβώς βρισκόταν  αυτός ο οικισμός,» είπε και πρόσθεσε : « Η αρχαιολογία είναι πάντα συνυφασμένη με τις εκπλήξεις και φυσικά μπορεί να προκύψει ένα νεότερο στοιχείο. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό για την γνωριμία μας με την εξέλιξη της πόλης αυτό το εύρημα που είχαμε στις ανασκαφές για το Φ.Α. Επιβεβαιώνει την παλαιότερη μας γνώση για την περιοχή και ελπίζουμε πάντα ότι θα εντοπιστεί  και κάτι καινούργιο.»

Η κ. Τερζοπούλου ωστόσο ξεκαθάρισε  ότι όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός τεχνικού έργου . «Δεν κάνουμε ανασκαφή ξεχωριστά ,δεν επιλέγουμε εμείς δηλαδή τα σημεία που θα γίνει η ανασκαφή, απλώς παρακολουθώντας την εξέλιξη του έργου ορισμένες φορές εντοπίζονται αρχαιότητες,» είπε.

Τέλος για το Μουσείο Σαμοθράκης είπε, πως  αυτό  έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email