Η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, ενισχύοντας την πολυδιάστατη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στρατηγικά τοποθετημένο στα ανατολικότερα σύνορα Ελλάδας και ΕΕ, στο σημείο σύγκλισης δύο ηπείρων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για τη μετατροπή της περιοχής σε σημαντικό ενεργειακό, logistics και συγκοινωνιακό κέντρο, τοποθετώντας την στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης. Η τερματική σύνδεση φορτίου του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, το αεροδρόμιο Δημόκριτος Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται μόλις τρία μίλια μακριά και η νέα Εγνατία Οδός, παρέχει την απαραίτητη συγκοινωνιακή υποδομή ώστε το λιμάνι να λειτουργήσει ως ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στην περιοχή.
Κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Και αυτό συνολικά εξυπηρετεί το νέο όραμα για τη χώρα μας. Μια χώρα διασυνδεδεμένη, με ισχυρή αμυντική ικανότητα, κυρίαρχη, με λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μια ευημερούσα Ευρώπη».
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) και το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης του MDCA διαφυλάσσουν περαιτέρω τα συμφέροντα της Ελλάδας για τη δημιουργία προστατευτικής ασπίδας για την περιοχή , και το στρατηγικά τοποθετημένο λιμάνι έχει ήδη γίνει ένας κρίσιμος κόμβος μεταφορών και επιμελητείας για το ΝΑΤΟ στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 2021, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων Defender-Europe 2021 και Operation Atlantic Resolve , το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και δυνάμεων.
Το λιμάνι είναι επίσης σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια της περιοχής. Το έργο Αλεξανδρούπολης Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (INGS) , το οποίο περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα λήψης, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του LNG (FSRU), ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, θα συνδεθεί με την ελληνική Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), η Διασύνδεση Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP) . Αυτό θα καταστήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημαντικό προμηθευτή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μακρύτερα. Τον Ιανουάριο, Οι μέτοχοι της Gastrade SA έλαβαν την Οριστική Επενδυτική Απόφαση (FID) για την κατασκευή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι σημαντική καθώς το λιμάνι χρειάζεται νέες επενδύσεις ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό λιμάνι. Ο διαγωνισμός, που αφορά την πώληση τουλάχιστον του 67% των μετοχών της Λιμενικής Αρχής από το Ταμείο Περιουσιακής Ανάπτυξης του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, με δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται προς τα τέλη Απριλίου. Τέσσερις πλειοδότες είναι επί του παρόντος επιλεγμένοι.
ΠΗΓΗ: https://mailchi.mp/greekembassy/greece-in-america-january-2022