Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Αλεξανδρούπολη: Αναστολή της άδειας για αιολικά πάρκα ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, «… λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου… η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου”!».

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα έργα που απαιτούνται να γίνουν είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, ενώ καταλογίζει στους υπεύθυνους «σοκαριστική αλλά και εξοργιστική αδιαφορία». Καταλήγοντας, δε, θέτει τρία ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA. Η Ορνιθολογική Εταιρία ερωτά συγκεκριμένα εάν το ΥΠΕΝ συνεχίζει να είναι θετικό στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του Αιολικού Σταθμού ή εάν θα παρέμβει για την ανάκλησή της, σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία των αρπακτικών σε σχέση με την αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού και ένα θα φροντίσει να μπει τέλος στην «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική τη σχετική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως συνέβη και για τον επίμαχο αιολικό σταθμό.

Aπ. Καλτσης «Προτεραιότητα αυτήν  την στιγμή στον Εβρο είναι η διατήρηση  του φυσικού περιβάλλοντος και όχι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.»

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να αποστείλει  τις επόμενες ημέρες η Ορνιθολογική εταιρεία μαζί με άλλες οργανώσεις  ζητώντας να υπάρξει αναστολή των νέων αδειών και εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών  εντός της καμένης έκτασης  σε περιοχή  Natura  στο νότιο Δασικό σύμπλεγμα του Εβρου.

«Προτεραιότητα αυτήν  την στιγμή στον Εβρο είναι η διατήρηση  του φυσικού περιβάλλοντος και όχι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπεύθυνος δράσεων της Ορνιθολογικής εταιρείας κ. Απόστολος Καλτσής, υπογραμμίζοντας πως “αναμέναμε  αφελώς όπως έγινε στην Β. Εύβοια όπου το υπουργείο αποφάσισε να μην βγουν άδειες παραγωγής για δέκα χρόνια κάτι αντίστοιχο να γίνει και στον Εβρο, κάτι όμως που δεν συνέβη”

 «… όταν κάναμε τον έλεγχο στον χάρτη αντιπαραβάλλοντας με την χαρτογράφηση της πυρκαγιάς από το ΑΠΘ, διαπιστώσαμε ότι όντως ήταν σε περιοχή που έχει καεί,» ανέφερε ο κ. Καλτσής και κατέληξε «ενώ  υπάρχει απαγόρευση για το κυνήγι  για αυτην την δραστηριότητα που είναι πολύ επιβαρυντική για τους γύπες όχι απλά δεν έγινε κατι αλλά προχωράει.»

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη