Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Για συνεργασία και αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό μίλησαν οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Κύπρου

Μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έστειλαν, με δηλώσεις τους από την Αλεξανδρούπολη, οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συμμετείχαν στη σημερινή επίσκεψη 27 πρέσβεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας, στον Έβρο.

Οι 27 συναντήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια όλοι μαζί επισκέφθηκαν το σημείο του φράχτη στον Πόρο των Φερών. Στην Αλεξανδρούπολη, οι πρέσβεις ενημερώθηκαν από τον υπουργό και τον επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων, υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο για τις επιχειρησιακές παραμέτρους και ενέργειες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος έκανε λόγο για μια «απίστευτα ενδελεχή ενημέρωση, αποκαλυπτική του προβλήματος που όλοι γνωρίζουμε, αυτού του συγκλονιστικού, κρίσιμου ανθρωπιστικού προβλήματος» και ευχαρίστησε γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο.

«Ήταν πολύ αποκαλυπτική, πολύ σαφής, πολύ αντικειμενική και διακριτή ενημέρωση. Και χαίρομαι που ήταν όλοι εδώ οι συνάδελφοι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρέσβης, επισημαίνοντας πως χώρες όπως η δική του γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα που, όπως σημείωσε, «έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανησυχία σε όλους μας».

Ανέφερε ακόμη με αφορμή την επίσκεψη στον φράχτη (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν πριν από τη μετάβαση στο σημείο) πως «η επί του πεδίου ανάδειξη μας συγκλονίζει πρόσθετα αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να δείξουμε -προς τους φίλους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- οι χώρες οι οποίες πληττόμεθα απ΄ αυτό το κρίσιμο πρόβλημα, τη σημαντικότητά του και την ανάγκη της απόλυτης αλληλεγγύης και της κατανόησης».

«Αν δεν ενσκήψουμε όλοι σ’ αυτό το ζήτημα με αλληλουχία και συντεταγμένο τρόπο δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε διότι συνδυάζει μία διάσταση ανθρωπιστική, το ανθρώπινο στοιχείο, με την παράλληλη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενίοτε και έχοντας πάντα στο δωμάτιο τον ελέφαντα που πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν», υπογράμμισε ο κ. Κενεβέζος.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge) ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο και τις ελληνικές Αρχές για την ενημέρωση και υπογράμμισε το πόσο σοβαρό και πολύ περίπλοκο, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

«Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, που κινδυνεύει από τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών», τόνισε ο Βρετανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως «για την καταπολέμηση αυτών των διακινητών συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τις φιλικές χώρες μας, γείτονες ή εταίρους μας εδώ στην Ευρώπη».

Εκτίμησε πως «είναι ένα θέμα που δεν θα βρούμε λύση τις επόμενες μέρες», αλλά υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης της συνεργασίας. «Μακάρι να βρούμε μία λύση που θα είναι κάτι για το καλό των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βρούμε μαζί μια λύση», τόνισε ο κ. Λοτζ.

Στην επίσκεψή τους στον φράχτη, οι πρέσβεις ενημερώθηκαν για την πορεία κατασκευής από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη, ενώ ορισμένοι συνομίλησαν για λίγο με γυναίκες και άνδρες που στελεχώνουν τη FRONTEX, από διάφορες εθνικότητες (Γερμανία, Βουλγαρία κ.ά). Όπως, μάλιστα, ενημέρωσε ο υπουργός κατά τη βόλτα κατά μήκους του φράχτη, δύο εκ των μελών της FRONTEX που ήταν στη σημερινή επίσκεψη στον φράχτη ήταν παρόντα και στο περιστατικό με τους 92 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Οκτώβριο γυμνοί, χωρίς κανέναν εξοπλισμό, στον Έβρο.

Μετά την επίσκεψη στον φράχτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέθεσε γεύμα εργασίας στους πρέσβεις.

ΠΗΓΗ: alpha.tv

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email