Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Κάλεσμα να απεργήσουν έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι στις 6 Απρίλη

Ανακοίνωση με την  οποία καλούν τους επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους κάνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων και Επαγγελματιών Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την μεγάλη πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 6 Απρίλη. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα μέλη της:  

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης μας.

Κάτω η ακρίβεια και οι φόροι! Φτάνει πια η κοροϊδία.

Να δυναμώσουμε τη φωνή μας,

να απαιτήσουμε μέτρα για τη δουλειά και τη ζωή μας!

Συναδέλφισσα – συνάδελφε επαγγελματία,

Η κρίση και η πανδημία προηγούμενα δυσκόλεψαν τη δουλειά και τη ζωή μας, δημιούργησαν ασήκωτα χρέη. Σήμερα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επανεμφανίστηκαν και τρίζουν τα δόντια τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας έφερε σκοτωμούς και προσφυγιά στον ουκρανικό λαό, απειλεί με φτώχεια και βάσανα και μας στη χώρα μας. Συγκρούονται ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ και Ρωσία για τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων τους, για τα κέρδη των λίγων και την κυριαρχία στις αγορές. Σε τέτοιες συγκρούσεις, πολεμικές και οικονομικές, “το μάρμαρο” το πληρώνουν πάντα οι λαοί. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων. Η γενίκευση και η διεύρυνση της σύγκρουσης δεν είναι μακριά όσο οι κυβερνήσεις “ρίχνουν λάδι στη φωτιά”.

Παλεύουμε για να απεμπλακεί η χώρα μας από οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτό τον πόλεμο που επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας.

Οι συνέπειες του πολέμου διογκώνουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. H ακρίβεια καλπάζει και κατατρώει ότι εισόδημα έχει απομείνει.

Οι λογαριασμοί ενέργειας έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι. H τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης εκτινάχθηκαν, συμπαρασύροντας μεταφορικά και άλλα κόστη.

Οι πρώτες ύλες σπάνε ρεκόρ μέρα με τη μέρα. Στην εστίαση σε ένα χρόνο οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 10%. Το “σουβλάκι” αναμένεται να πάρει άλλα 40 λεπτά του ευρώ πάνω.

Στην αρτοποιία οι ανατιμήσεις στα άλευρα που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και η εκτόξευση στην τιμή του ρεύματος, οδηγούν το ψωμί σε αύξηση 10% και πάνω, με τη φρατζόλα να ξεπερνά το 1 ευρώ.

Στα ταξί, κοντά στην αναδουλειά του προηγούμενου διαστήματος και την γενικότερη ακρίβεια και φορολογία, ήρθε τώρα η εκτόξευση του κόστους στα καύσιμα να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Στο λιανεμπόριο η κατανάλωση έχει πέσει αισθητά, με τα έξοδα να μεγαλώνουν και να μην φαίνεται φως στο τούνελ.

Στις κατασκευές και τη βιοτεχνία υπάρχει πλέον ο κίνδυνος είτε “κανονιών” στην αγορά, είτε “παγώματος” των όποιων εργασιών, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονται ανατιμήσεις από 10% και άνω σε σίδηρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, χαλκό, πλακάκια κλπ.

Όλους μας απασχολεί το ίδιο ερώτημα “θα τα βγάλω πέρα σε αυτές τις συνθήκες;”. Η καθημερινή προσπάθεια με τη δουλειά μας δεν αρκεί. Τους κόπους μας τους καταπίνει η ακρίβεια, η φορολογία και τα χρέη.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πρόκειται για εμπαιγμό και πρόκληση να δίνει 13 ευρώ το μήνα για καύσιμα την ώρα που οι εφοπλιστές έχουν όλα τα χρόνια αφορολόγητο πετρέλαιο. Είναι ψίχουλα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τις μικρές επιχειρήσεις, την ώρα που μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες πληρώνουν το ρεύμα σε μικρότερη τιμή από ότι ένα μικρομάγαζο, ενώ οι πάροχοι ρεύματος κερδοσκοπούν ανενόχλητοι μήνες τώρα (και πριν τον πόλεμο) πραγματικά ληστεύοντάς μας. Και αυτά ισχύουν και για τα σπίτια μας. Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα της κυβέρνησης δεν θα τα πάρουν χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν πραγματική ανάγκη και “κόβονται” από δημοσιονομικά κριτήρια.

Κανένα από τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας, οι οποίες είναι εδώ και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ο πόλεμος και οι ανταγωνισμοί, τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, οι ασύλληπτοι φόροι για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να επιδοτούνται οι πλούσιοι, η πολιτική της απελευθέρωσης Ενέργειας είναι στο DNA της πολιτικής της ΕΕ που ακολουθεί απαρέγκλιτα η κυβέρνηση.

Χρειάζεται η απόγνωση και η οργή να γίνουν συλλογική δύναμη, να χτυπήσουν τις πραγματικές αιτίες.

Χρειάζεται αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία! Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διέξοδος για να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες μας! Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά που πλήττονται από τις ίδιες φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Γιατί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να βάλλουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, που στις 6 Απριλίου απεργούν και διεκδικούν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Μέτρα για την ακρίβεια που μας γονατίζει όλους.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο, τα υπόλοιπα σωματεία των επαγγελματιών (εστίαση, ταξί, αρτοποιοί, κουρείς κλπ.) να πάρουν απόφαση για απεργία στις 6 Απριλίου, να κλείσουμε τα μαγαζιά μας δίνοντας το μήνυμα ότι φτάνει ως εδώ! Απαιτούμε:

  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην Ενέργεια.
  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
  • Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής .
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος και γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
  • Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τις μικροεπιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν χαρίζουμε τη δουλειά και τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων και μεγάλων.

Να μη λείψει κανείς! Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί, θα τα καταφέρουμε!

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων και Επαγγελματιών Αλεξανδρούπολης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email