Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη : “Κλειδί” για την επάρκεια της Ελλάδας σε ρεύμα την επόμενη 10ετία, αλλα και για εξαγωγές σε Βουλγαρία, Β.Μακεδονία, Σερβία

Διπλό ρόλο, τόσο για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος την επόμενη δεκαετία, όσο και για τη μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα ρεύματος στα Βαλκάνια, διεκδικεί η νέα μονάδα της Αλεξανδρούπολης.

Απαραίτητο για την επαρκεια του συστήματος, που για την επόμενη δεκαετία θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μονάδες φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, το νέο εργοστάσιο των 840 MW, που εγκαινιάζει αύριο στην Αλεξανδρούπολη ο Κυρ. Μητσοτάκης, με σκοπό να είναι έτοιμο το 2025, διεκδικεί να παίξει κεντρικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μονάδα, της οποίας το 51% κατέχει πλέον η ΔΕΗ, 29% η ΔΕΠΑ και 20% η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, διεκδικει να είναι η 3η που θα χρειαστεί το σύστημα, μετά από εκείνες των Mytilineos στην Βοιωτία και Motor Oil -ΤΕΡΝΑ, επίσης στην Κομοτηνή.

Η γεωστρατηγική της τοποθέτηση της επιτρέπει να προμηθεύεται αέριο απο το FSRU που θα εγκατασταθεί ανοιχτά του λιμανιού, επιτυγχάνοντας σημαντικές εξοικονομήσεις. Και ακριβώς επειδή θα είναι η πιο αποδοτική μονάδα φυσικού αερίου (συντελεστής απόδοσης 63%), δηλαδή θα έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις νέες θερμικές, θα μπορεί και να εισέρχεται πρώτη στην χονδρεμπορική αγορά, με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας

Η νέα μονάδα όμως, της οποίας η κατασκευή ξεκινά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν είναι μία ακόμη επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή. Το γεγονός ότι θα συνδέεται στο σταθμό υπερυψηλής τάσης στη Νέα Σάντα, καθίσταται ιδανική για εξαγωγές. Ακριβώς λόγω της θέσης της στον ευαίσθητο για τα εθνικά μας θέματα, νόμο Έβρου, αλλά και της απόφασης να είναι εξαγωγικού χαρακτήρα, ενεργό ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής διπλωματίας της χωρας στα Βαλκάνια.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της νέας μονάδας, θα εξάγεται σε Βουλγαρία, Β.Μακεδονία και Σερβία. Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια.

Αναπτύσσεται, μαζί με τον υποσταθμό των 400 kV σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 τετραγωνικών μέτρων στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου.

Μια ανάσα από τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, αλλα και από τον το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, θα προμηθεύεται απευθείας αέριο, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.

Τα παραπάνω έργα αποτελούν εξάλλου άλα τμήμα της ίδιας εξίσωσης, με την Ελλάδα να διεκδικεί με αξιώσεις κεντρικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας προς την Αν. Ευρώπη, η οποία ανυπομονεί να αφήσει πίσω της τους αγωγούς της Μόσχας. Τα ενεργειακά ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αφού εκτός από βασικός κρίκος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κόμβους της ΝΑ Ευρώπης. Το στίγμα της πρωτεύουσας του νομού Έβρου ήταν, όπως λέγεται, που ζύγισε και το Μαξίμου, όταν τον Νοέμβριο αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό πώλησης του λιμανιού, το οποίο αποκτά κάθε μέρα που περνά ολοένα και ισχυρότερη προστιθέμενη αξία, όπως δείχνει και η συμφωνία για τη νέα μονάδα.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη