Αλεξανδρούπολη: Οι Αρμένιοι τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο παρουσία του Μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας (video)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον αγιασμό των υδάτων της Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας τίμησαν την Κυριακή οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, στον φερώνυμο Ναό Αγίου Καραμπέτ.

Μετά από δύο χρόνια χωρίς εορτασμούς, λόγω της πανδημίας, οι Αρμένιοι της Αλεξανδρούπολης τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη παρουσία του Μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας κ.κ. Γκεχαμ Χατζεριάν.

Η Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία βρίσκεται επί των οδού Αδριανουπόλεως και 14ης Μαΐου και θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία της περιοχής. Θεμελιώθηκε το 1875 και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του ναού το 1886. Η κατασκευή του έγινε με προσωπική εργασία των πρώτων Αρμενίων που κατέφτασαν στην περιοχή από την πόλη Μους (παλαιότερα Αρμενική, σήμερα Τουρκική). Το όνομα Άγιος Καραμπέτ (Πρόδρομος) είναι αυτό της αντίστοιχης εκκλησίας στην πόλη Μους, τόπο καταγωγής των εργατών που την έχτισαν. Πολλοί Αρμένιοι βρήκαν εργασία την περίοδο εκείνη στο λιμάνι και στα σιδηροδρομικά έργα που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1870 στο Δεδέαγατς και ο αρχικός αυτός πυρήνας εξελίχθηκε αργότερα σε λαμπρή κοινότητα εμπόρων και βιοτεχνών. Ο ναός είναι λιθόκτιστος, βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο.

Στο επάνω μέρος της πόρτας της εισόδου του, βρίσκεται μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφεται “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”, καθώς και η ημερομηνία θεμελίωσης του.

Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται σημαντικής αξίας κειμήλια.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin