Ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να υπογράψει αύριο τη νέα ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τη δεύτερη «νέα» από το 2019, με την οποία θεσμοθετείται η εκχώρηση -και- της Αλεξανδρούπολης ως μια «διευκόλυνση» προς τις ΗΠΑ, η μεγάλης κλίμακας άσκηση, Defender Europe, που φέτος ξεκίνησε από την πόλη, φαίνεται να ακυρώνεται για το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, «το υπουργείο Άμυνας ακύρωσε τη μεγάλης κλίμακας άσκηση, Defender Europe, για το οικονομικό έτος 2022 σε μια περίοδο που η Ρωσία κλιμακώνει την στρατιωτική δραστηριότητά της και την αντικατέστησε με μικρότερης κλίμακας ασκήσεις».
Κατά την Επιτροπή, οι «ασκήσεις, Defender Europe, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αποτρεπτικής δραστηριότητας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας και επίδειξη των δυνατοτήτων των ΗΠΑ να παρασχουν εγκαίρως βοήθεια στην Ευρώπη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ετσι, επιδεικνύεται ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνατότητες, καθώς και οι συμμαχικές και εταιρικές σχέσεις».
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «η αλλαγή στους σχεδιασμούς της άσκησης θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ασκήσεις, Defender Pacific, στον Ινδο-Ειρηνικό».
Ως εκ τούτων, «εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση τροποποίησης της Defender Europe. Η τροποποίηση δεν κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο στο πλαίσιο των σχεδιασμών για το οικονομικό έτος 2022. Η Επιτροπή προτρέπει το υπουργείο Άμυνας για να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση και να εκτιμήσει τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ευρωπαϊκή άσκηση για την αποτροπή της Ρωσίας στα επόμενα χρόνια».
«Ανάσχεση» της Ρωσίας
Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι αν θα ακυρωθεί για το επόμενο έτος η αμερικανική άσκηση ή όχι. Ούτως ή άλλως, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τροποποιούνται οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί και οι ασκήσεις, ενώ αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είναι πιθανόν να αλλάξουν.
Αξιον σημασίας είναι η επιμονή, με την οποία εμφανίζεται η Επιτροπή να ζητάει από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να επανεξετάσει την απόφασή του. Πόσο μάλλον, η επιμονή ως προς τον «ρωσικό κίνδυνο».
Από την έκθεση της Επιτροπής Αμυνας, τουλάχιστον 600 σελίδων, η οποία -σημειωτέον- δημοσιεύεται ετησίως, σε αντίθεση με τις πρακτικές των αντίστοιχων Επιτροπών της ελληνικής Βουλής, οι οποίες τηρούν σιγήν ισχύος ως προς τα ζητήματα που εξετάζουν, φαίνεται πεντακάθαρα ότι -και- οι σχεδιασμοί που γίνονται για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έχουν, πρωτίστως, στόχο την «ανάσχεση» της Ρωσίας.
«Διαφήμιση» και πραγματικότητα
Ως γνωστόν, διακηρυγμένο «δόγμα» των ΗΠΑ, ειδικά μετά την άνοδο Μπαϊντεν, είναι ότι οι βασικοί «αντίπαλοι» της Δύσης είναι η Ρωσία και η Κίνα.
Βέβαια, πλειάδα Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων «διαφημίζουν» τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αφενός ως «διεύρυνση του αποτυπώματος» των ΗΠΑ στη χώρα μας, αφετέρου ως «ασπίδα ασφαλείας» για την Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Πάντως, αν κρίνει κανείς από την επί δεκαετίες παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, αυτές ουδέποτε αποτέλεσαν μια ουσιαστική ασπίδα αποτροπής της Τουρκίας. Τουναντίον, η κυπριακή τραγωδία και σειρά άλλων περιπλοκών, πολιτικών εντός της Ελλάδας και γεωπολιτικών στην ευρύτερη γειτονιά μας, μάλλον περί του αντιθέτου καταμαρτυρούν.
Μένει να φανεί, πάντως, εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «δώσουν» στην Ελλάδα μια έστω και πολύ ηπιότερη διατύπωση, σαν αυτήν της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, ότι σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στη χώρα μας, θα την συνδράμουν «ακόμα και με ένοπλα μέσα».
Στο στόχαστρο η Κίνα
Οπως και να’ χει, στο μικροσκόπιο, πλέον, των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά η Ρωσία και η Κίνα.
«Η Επιτροπή -αναφέρεται έκθεσή της- σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος. Στην ενδιάμεση στρατηγική του 2021 αναφέρεται: «Αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο αυξανόμενου εθνικισμού, υποχώρησης της δημοκρατίας, αυξανόμενης αντιπαλότητας με την Κίνα, Ρωσία, και άλλα αυταρχικά κράτη, και μια τεχνολογική επανάσταση που επαναπροσδιορίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Ειδικότερα, η Κίνα γίνεται ολοένα ταχύτερα επιθετική. Είναι ο μόνος εν δυνάμει ανταγωνιστής που μπορεί να συνδυάσει την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη, και να θέσει προκλήσεις στο παγκόσμιο σύστημα. Για να μπορέσουν να απαντήσουν στις προκλήσεις του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, οι ΗΠΑ πρέπει όχι μόνο να ανταποκριθούν στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά και στον τεχνολογικό τομέα».
Το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο μπαίνει, εκτός της Ρωσίας, ιδιαίτερα η Κίνα δείχνει ότι και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικές οικονομικές δοσοληψίες με την Κίνα, θα πρέπει να αναμένει νέες αμερικανικές πιέσεις.
Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Ως γνωστόν, η άσκηση, Defender Europe, ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη τον Φεβρουάριο του 2021.
Η πόλη – λιμάνι θεωρείται ως ένας από τα σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Γραμμή που χαράσσεται από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων τονίζει στην έκθεσή της ότι «δίνει υψηλή προτεραιότητα στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικής δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στην ενδυνάμωση των συμμάχων μας στην περιοχή».
Χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πολιτική στην «ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης ως ουσιαστικό στοιχείο της παγκόσμιας τακτικής μας», παρατηρεί ότι σήμερα είναι «περισσότερο σημαντικό από ποτέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδεικνύουν την συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στις συμμαχίες και τις εταιρικές σχέσεις της στην Ευρώπη».
Ειδικότερα, αναφέρεται στα κρίσιμα σημεία της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία που θεωρεί ότι είναι η Κριμαία, η Ανατολική Ουκρανία (επαρχία Ντόνμπας), η Μαύρη Θάλασσα, η Λευκορωσία και η Πολωνία.
Για την Πολωνία, μάλιστα, αναφέρει ότι αποτελεί τον «πυλώνα της αποτρεπτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τον ισχυρότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Επιπλέον, παρατηρεί ότι «Πολωνία έχει επιδιώξει με επιθετικό τρόπο τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, δίνοντας έμφαση στη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ». Γι’ αυτό, η Επιτροπή «εγκρίνει την πρόσφατη απόφαση της Πολωνίας να αγοράσει 250 από τους πιο σύγχρονους τύπους του βασικού αμερικανικού άρματος μάχης, Abrams. Αυτό θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική του πτέρυγα και η Επιτροπή ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την πώληση στρατιωτικού υλικού το συντομότερο δυνατό».
Απαγορεύσεις για την Κριμαία
Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει «να απαγορεύει η χρήση κάθε λογής κεφαλαίων – χρηματοδοτήσεων, το 2022, για την υλοποίηση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία».
Ως γνωστόν, εταιρείες, κρατικοί και μη κρατικοί φορείς που άνοιξαν δρόμους επικοινωνίας ή οικονομικών συναλλαγών με την Κριμαία, έχουν μπει στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Δύσης.
Τέλος, η Επιτροπή Αμυνας προτείνει «να παρασχεθεί βοήθεια στον τομέα άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών στο κυβέρνηση της Ουκρανίας. Να δοθούν, επίσης, 300 εκατομμύρια δολάρια προς αυτή την κατεύθυνση για το 2022».
Πηγή: lawandorder.gr