Αλεξανδρούπολη: Τελικά «υπάρχει» το αλιευτικό καταφύγιο Μαΐστρου; Και που ανήκει;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Το λιμανάκι Μαΐστρου αποτελεί την νέα ανταλλαγή δελτίων τύπου μεταξύ της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης και της παράταξης Πόλη και Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης, μετά και την συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ των ερασιτεχνών αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και του Δημάρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έριξε τις ευθύνες για την μη αξιοποίησή του στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέροντας παράλληλα ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για την διαχείρισή του από τον Δήμο.

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης:

«Τους ερασιτέχνες αλιείς από το λιμανάκι του Μαΐστρου υποδέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ναϊτίδη. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω αλιευτικού καταφυγίου.

Ο μικρός αυτός κόλπος έγινε προσωρινό λιμανάκι για τους αλιείς της περιοχής όταν ξεκίνησαν πριν χρόνια τα έργα για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ευθυγράμμιση της γέφυρας του Μαΐστρου. Την εποχή εκείνη ήταν πραγματικά μια λύση σωτηρίας για τους ερασιτέχνες παράκτιους αλιείς. Η υπόστασή του, όμως, ως αλιευτικό καταφύγιο δεν είναι επίσημη και ουσιαστικά κανένας φορέας και καμία υπηρεσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει.

Η μόνη δυνατότητα που είχε δοθεί και δεν αξιοποιήθηκε από την τότε δημοτική αρχή ήταν τον Ιούλιο του 2018, οπότε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2728 Β΄10/7/2018 η υπ’ αριθμ. 32901 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 8 του άρθρου 140 Ν.4504/2017, που αφορά ρυθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και προέβλεπε τη σύσταση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων ως αυτοτελών υπηρεσιών του δήμου μετά από απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να υπαχθούν στην αρμοδιότητά τους υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια, λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα.

Ο δήμαρχος εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του και δρομολόγησε ήδη τις διαδικασίες, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ερασιτέχνες αλιείς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση, τον έλεγχο λειτουργίας και την περαιτέρω αξιοποίησή του από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς από την κατασκευή του ως αλιευτικό καταφύγιο στον Μαΐστρο μέχρι και σήμερα, η διαχείρισή του δεν έχει υπαχθεί σε καμία υπηρεσία ούτε φορέα.»

Στο παραπάνω Δελτίο Τύπου, απαντά η παράταξη «Πόλη και Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης» αναφέροντας ότι η μη απάντηση του εγγράφου της Κτηματικής Υπηρεσίας το 2019 ήταν και το τέλος της αξιοποίησής του.

Το Δελτίο Τύπου της παράταξης «Πόλη και Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης»:

«Η αλήθεια να λέγεται.

Διότι ο κ. Ζαμπούκης και ο κ. Ναϊτίδης έπειτα από την συνάντησή τους με τους αλιείς του Μαΐστρου, εξέδωσαν δελτίο τύπου με το οποίο μας κατηγορούν πως ως Δημοτική Αρχή το 2018 δεν ενδιαφερθήκαμε ώστε να έρθει το λιμανάκι του Μαΐστρου στην δικαιοδοσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αφού τότε είχε εκδοθεί ένα σχετικό ΦΕΚ που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Η κατηγορία αυτή είναι πέρα ως πέρα ψευδής, διότι η δημοτική Αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη τότε, εξεδήλωσε άμεσα το ενδιαφέρον της για την περίπτωση.

Όμως η τότε διοίκηση του ΟΛΑ και αφού ο Οργανισμός αυτός έχει απόλυτη συνάφεια με το αντικείμενο της διαχείρισης λιμένων, διεκδίκησε αυτή το συγκεκριμένο λιμανάκι.

Τι πιο φυσικό λοιπόν  να έχει ο ΟΛΑ προτεραιότητα επί του θέματος;

Και ας υποθέσουμε πως ο κ. Ζαμπούκης  δεν γνωρίζει το ιστορικό, πράγμα σύνηθες, εσείς κ. Ναϊτίδη αφού ήσασταν παρόντας στην συνάντηση με τους αλιείς γιατί δεν ενημερώσατε τον Δήμαρχο για τα αληθινά γεγονότα που αφορούν το λιμανάκι. Άλλωστε στην Δημοτική Αρχή την προηγούμενη ανήκατε κι εσείς. Δεν ξέρατε ή έτσι απλά βολεύει πολύ να κατηγορούμε για τα πάντα τον Λαμπάκη;

Αλήθεια εσείς τι κάνατε όταν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου εξέδωσε σχετικό έγγραφο για το λιμανάκι στο τέλος του 2019; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Αφήστε λοιπόν τις… κουτοπονηριές και κάντε μια προσπάθεια  να μην εκτίθεστε, τουλάχιστον, αφού πραγματικό έργο δεν μπορείτε παράγετε.

Εν κατακλείδι λοιπόν ο Δήμαρχος εκδήλωσε, λέει, επίσημα το ενδιαφέρον του και δρομολόγησε ήδη τις διαδικασίες για να πάρει ο Δήμος το λιμανάκι του Μαΐστρου.

Άρα λοιπόν ένα είναι βέβαιο. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Και επίσης το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κ. Ναϊτίδη.  Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις κουτοπονηριές που με το μυαλό σας έχουν ως στόχο την προσωπική σας προβολή. Το πολιτικό σας ανάστημα είναι συγκεκριμένο και δεν πρόκειται να ψηλώσει με τέτοιες ενέργειες.»

Ακολουθεί το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας που επισυνάφθηκε από την  παράταξη «Πόλη και Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης»:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin