Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοινώθηκε έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024 – Δικαιούχοι και ποσά αναλυτικά

Με νέο γύρο επιδομάτων συνεχίζει να απαντά η κυβέρνηση στην ακρίβεια, με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για έκτακτο επίδομα το Πάσχα του 2024 στις ευάλωτες ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

Πιο αναλυτικά, οι εξελίξεις που θα πρέπει να προκύψουν για να ανακοινωθεί και επίσημα το νέο επίδομα θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023. Αυτό θα γίνει στις 7 Μαρτίου και, στη συνέχεια, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τους δικαιούχους αλλά και τα ποσά που θα πάρουν.

Ωστόσο, τα προηγούμενα παραδείγματα δείχνουν κάποια στοιχεία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή, είτε με περισσότερους, είτε με λιγότερους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή του θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Απριλίου, μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024: Δικαιούχοι και ποσά

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής; Πέρσι το Πάσχα, είχε «κοπεί» το επίδομα σε αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό -κλιμακωτά- μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσά μοιράστηκαν ως εξής:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Το Πάσχα γιορτάζεται, κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται για την επόμενη Κυριακή.

Ως εκ τούτου, για το 2024, η Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίσει τη Μεγάλη Δευτέρα 28 Απριλίου και η Κυριακή του Πάσχα θα εορταστεί στις 5 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς (Τετάρτη 1 Μαΐου 2024) πέφτει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και δεν αποκλείεται – ως είθισται – να μεταφερθεί στην πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα, δηλαδή για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024. Ωστόσο, πρέπει να αναμένουμε πιθανή σχετική κυβερνητική απόφαση.

Πότε είναι Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα το 2024

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει 7 Μαρτίου και η Καθαρά Δευτέρα όπου είναι και αργία πέφτει 18 Μαρτίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη