Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις Θεοχάρη σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων με Τουρκία.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας κατ’αρχήν την άρση της απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία από τις 15 Ιουνίου για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς) και διατηρείται η απαγόρευση για Μ. Βρετανία και Τουρκία.

Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται από 15 Ιουνίου όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. 

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων).

Από 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 30/6 θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται από 1η Ιουλίου ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ.  Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους και οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε περιορισμό μιας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών. 

Σχετικά με τις αφίξεις από 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται επίσης δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email