Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Αναστασία Γκαρά: Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος

«Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Σημαίνει δικαιοσύνη παντού» ενώ «ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ασυλία στα καρτέλ, στους βαρόνους της διαπλοκής στην ασυδοσία των  funds, στους πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αναστασία Γκαρά σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Δηλώνει αισιόδοξη ότι μετά τις εκλογές θα μπορέσουν να υπάρξουν «προγραμματικές συμπράξεις και συμμαχίες». Υποστηρίζει ότι περισσότερο από την ακυβερνησία για τα εθνικά θέματα την φοβίζει «ο τρόπος που η ΝΔ έχει επιλέξει συνολικά να διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα». Τονίζει ότι «η θωράκιση των συνόρων απαιτεί παράλληλα, και ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών με ενεργό πληθυσμό και οικονομική δραστηριότητα». Επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης» δεν προχώρησε γιατί «η ΝΔ επέλεξε, κινούμενη μικροκομματικά και με το βλέμμα στο παρελθόν».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της βουλευτού Έβρου του  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αναστασίας Γκαρά στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:
ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα  αυτών των εκλογών και γιατί η επιλογή των πολιτών να είναι η  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
ΑΠ: Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, του μόχθου και της ανάπτυξης, και στην Ελλάδα της ακρίβειας του παρασιτισμού, των ανισοτήτων, των παρακολουθήσεων και των «Πάτσηδων» του κ. Μητσοτάκη από την άλλη. Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ασυλία στα καρτέλ και τους βαρόνους της διαπλοκής, σημαίνει ασυδοσία στα funds και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας χωρίς καμιά προστασία. Σημαίνει ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού και μισθούς πείνας με την κυβέρνηση να μοιράζει στους πολίτες κουπόνια φτώχειας.
Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την άλλη, σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Σημαίνει δικαιοσύνη παντού.
ΕΡ: Οι εκλογές της 21 Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινοβουλευτικές συμμαχίες. Κάτι που προς ώρας, φαίνεται ανέφικτο με τις θέσεις που εκφράζουν τα κόμματα.  Γιατί είναι τόσο δύσκολες και ανέφικτες οι  πολιτικές συνεννοήσεις μεταξύ ακόμα και  των συγγενικά ιδεολογικά  κομμάτων;
ΑΠ: Το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, καθώς η ψήφος κάθε πολίτη είναι ισότιμη. Είναι, όμως, ένα σύστημα «απαιτητικό», που απαιτεί συγκλίσεις και συνεργασίες. Μακριά από λογικές αυτοδυναμίας, που περιορίζουν τον πολιτικό έλεγχο. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε στις προγραμματικές συμπράξεις και συμμαχίες, και αυτό εκτιμούμε ότι θα συμβεί και στις επερχόμενες εκλογές. Με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προοδευτικής συμμαχίας, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Προϋπόθεση, βεβαίως, για όλα αυτά είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου.
ΕΡ: Μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησία φοβίζει ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα;
ΑΠ: Αυτό που προσωπικά με φοβίζει περισσότερο είναι ο τρόπος που η ΝΔ έχει επιλέξει συνολικά να διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει σήμερα με την κατοχύρωση του σήματος «turkaegean», που  ενώ διαφημίζεται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες και ΜΜΕ, οι Υπουργοί της ΝΔ δηλώνουν πως «δεν γνώριζαν» για το θέμα. Θυμόμαστε, παλαιότερα, το «Οruc Reis» που έφτασε έξω από τη Ρόδο, παραβιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυβέρνηση δήλωναν πως «το πήρε ο άνεμος». Είχαμε, επίσης, λίγο καιρό πριν τις απίστευτες δηλώσεις Υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως «θέλουμε  η Τουρκία να πάρει F-16, διότι… είναι προς το συμφέρον μας». Δεν ήταν η ακυβερνησία αλλά οι επιλογές και η αδράνεια αυτής της κυβέρνησης που μας οδήγησαν σε αυτές τις ήττες και αναδιπλώσεις.
ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο θωράκισης του Έβρου που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ποια είναι η εναλλακτική πρότασή σας;
ΑΠ: Η κυβέρνηση έχει υποπέσει μέχρι σήμερα σε τρομερές παλινωδίες σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, με κυριότερη την ακύρωση του  Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο η ίδια έσπευσε ασθμαίνοντας, 7 μήνες αργότερα, να επανιδρύσει, αναγνωρίζοντας το λάθος της. Σήμερα, βλέπουμε και πάλι την κυβέρνηση να ποντάρει πρώτα και κύρια στην επικοινωνιακή διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ θα έπρεπε ως χώρα να διεκδικούμε την αλλαγή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε να μην  επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά να διαμοιράζονται οι ροές σε όλη την Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Διαφορετικά το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει εσαεί σε χώρες και περιοχές, όπως η δική μας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνησε είχε πετύχει την ασφαλή επιτήρηση των συνόρων στον Έβρο, και τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και συστημάτων φύλαξης, και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν. Ωστόσο, η θωράκιση των συνόρων απαιτεί παράλληλα, και ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών με ενεργό πληθυσμό και οικονομική δραστηριότητα, σύγχρονες δομές και υποδομές, επενδύσεις και ποιοτική εργασία. Αντίθετα, οι πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ οδηγούν σε ερήμωση και αποψίλωση στις παραμεθόριες περιοχές. 
ΕΡ: Τι έχει γίνει τελικά με την  πρωτοβουλία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για την ανάπτυξη της Θράκης»; Χρειάζεται δομική αναθεώρηση; 
ΑΠ: Ενώ η δουλειά στην Επιτροπή υπήρξε σημαντική, η ΝΔ επέλεξε, κινούμενη μικροκομματικά, να καταθέσει το δικό της πόρισμα, που όμως είχε το «βλέμμα» ουσιαστικά στραμμένο στο παρελθόν: προωθούσε την επανάληψη αποτυχημένων πολιτικών που καταδίκασαν μέχρι σήμερα τη Θράκη στην ανέχεια, την απομόνωση, την ανεργία. Προτάσεις που δεν εντάσσονταν σε ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και διαιώνιζαν τις περιφερειακές ανισότητες. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο δικό του πόρισμα, αποτύπωνε με σαφήνεια την αναπτυξιακή στρατηγική που απαιτείται ώστε να καταστεί η Θράκη, με όχημα την οικονομία της γνώσης, την έξυπνη εξειδίκευση, την κυκλική οικονομία, τη μεταποίηση, τη γεωργία και τις βασικές υποδομές που απαιτούνται, σε ελκυστικό προορισμό για κατοίκηση, εργασία και για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για όλα τα παραπάνω.
ΕΡ:  Ένα από τα κεντρικά προεκλογικά σας συνθήματα είναι το «Μαζί για τον Έβρο». Αυτό πως μετουσιώνεται σε δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή κατά  την επόμενη τετραετία;
ΑΠ: Το σύνθημα «Μαζί για τον Έβρο» εκφράζει τη σχέση αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλήθειας που έχω με τους συμπολίτες μου στον Έβρο όλα τα χρόνια της παρουσίας μου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αισθάνομαι πως αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για την ανάπτυξη και τη επίλυση των προβλημάτων στον Νόμο Έβρου, είναι κοινή, συλλογική. Και η διαχρονική εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το πρόσωπο μου με τιμά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου στον Έβρο, τη στήριξη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων των επαγγελματιών, τη δημογραφική ανασυγκρότηση της περιοχής, τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων στον Έβρο. Αυτή η γνώση, αποτελεί και τη δέσμευσή μας για την επόμενη ημέρα. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email