Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ανησυχία για πιθανή νέα έξαρση του μεταναστευτικού

Υπό τον φόβο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει ξανά τα τουρκικά σύνορα με σκοπό να αυξηθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις προς τη Δύση και αναπόφευκτα την Ελλάδα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών & Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Συνεργάζεται αλλά… δεν μπορείς να βασιστείς στην Τουρκία
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται στο μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της όλα τα πιθανά σενάρια από τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς οι εμπειρίες του 2015 στο Αιγαίο και του 2020 στον Εβρο είχαν τότε δοκιμάσει σημαντικά τις αντοχές του κράτους και της κοινωνίας. Αν και μια τέτοια δυνητική εξέλιξη (η οποία αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάζει η Αθήνα) προφανώς δεν θα συνδέεται με τα Ελληνοτουρκικά, αλλά με έναν υπερκείμενο στόχο του κου Ερντογάν, την προβολή του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει και τις επικείμενες συνομιλίες.

Βέβαια, ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι υπαρκτός και πολύ σοβαρός, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Άγκυρας, καθώς πιθανή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πίεση προς τα μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα της Ιορδανίας μπορούν να οδηγήσουν, ούτως ή άλλως, σε ακόμη μία μεγάλη έξοδο Παλαιστινίων προς την Ευρώπη.

Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε γενικότερη εγρήγορση και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών χτυπημάτων σε στόχους εντός Ελλάδος αλλά και για την κινητοποίηση προκειμένου να επιστρέψουν και άλλοι Έλληνες πολίτες από το Ισραήλ, οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν στη χώρα.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη