Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και οκτώ νέα κρούσματα μόνο την τελευταία εβδομάδα

Δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει στην έκθεση ο ΕΟΔΥ, «από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα (11) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα (10) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν οκτώ (8) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δύο (2) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 81 ετών».

Ο πίνακας του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τους νεκρούς εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Πηγή: ΕΟΔΥ
Στον Πίνακα 2 αναγράφεται η τρέχουσα κατάσταση νοσηλείας των εγχώριων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 2023.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 11 κρούσματα, τα 3 νοσηλεύονται (με 1 εξ αυτών να βρίσκεται στη ΜΕΘ), ενώ 6 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου
Τα έντεκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στους εξής δήμους της χώρας:

Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου
Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου
Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά
Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων
Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας
Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας


Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και σε Ιταλία, Ουγγαρία
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 26/07/2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων, ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Πηγή: iefimerida.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη