Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Αντιγριπικός Εμβολιασμός: «Στόχος 20.000 εμβολιασμοί την ημέρα για τις επόμενες εβδομάδες»

Επιτακτική είναι η ανάγκη για αύξηση του αντιγριπικού εμβολιασμού στη χώρα μας, λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης αλλά και το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών.

Το CNN Greece, μίλησε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά, ο οποίος επισημαίνει ότι πράγματι τις τελευταίες ημέρες, με την έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και τη σημαντική έξαρση του ιού της γρίπης, έχουν αυξηθεί και οι επισκέψεις των πολιτών στα ιδιωτικά φαρμακεία προκειμένου να εμβολιαστούν. Η εκτίμησή του είναι ότι το κύμα αυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, ώστε να φθάσουμε τα 3,2 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά τη φετεινή χρονιά.

Στόχος οι 20.000 εμβολιασμοί την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες

Ο κ. Βαλτάς, τονίζει ακόμη ότι ίσως χρειαστεί μία συντονισμένη καμπάνια ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει, ότι από την ημέρα που έπαψε η συνταγογράφηση, οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στόχος μας σε κάθε περίπτωση, να πετύχουμε τους 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα, τις επόμενες εβδομάδες.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης είχαν ανέλθει σε 3,4 εκατ. ενώ μέχρι στιγμής σήμερα, ανέρχονται στους 2,9 εκατ. όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην συνέντευξη τύπου την Τετάρτη μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα πάντως με τα κριτήρια της Επιστημονικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το υπ. Υγείας, οι πολίτες που πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, είναι 4,2 εκατομμύρια. Πρόκειται για τις ομάδες: ηλικιωμένοι άνω των 65, πολίτες με υποκείμενα, ή χρόνια νοσήματα, παιδιά, βρέφη άνω των 6 μηνών και έγκυες.

Έκκληση για εμβολιασμό από την ηγεσία του υπ. Υγείας
Μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα- ακόμη και σήμερα είπαν χαρακτηριστικά- με το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, σώζουν από νόσηση και θάνατο. Μάλιστα η κυρία Αγαπηδάκη έκανε και αναφορά στις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας ότι είναι μία πολύ σκληρή διαδικασία, καθόλου απλή, τόσο για τον ασθενή, όσο και για την οικογένεια του πάσχοντα.

Η θετικότητα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Όπως τόνισε επίσης στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, διαχρονικά η θετικότητα στην κορύφωση της εποχικής γρίπης, ανέρχεται στο 45% περίπου. Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται αύξηση στη θετικότητα στα άτομα με συμπτωματολογία που προσέρχονται στις δημόσιες δομές υγείας, η οποία υπολογίζεται αυτήν την εβδομάδα, στο 40%.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.

Ειδικότερα, το διάστημα 1η με 7 Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 52/2023 και 2 εντός της εβδομάδας 51/2023, καθώς και ένας θάνατος με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 52/2023.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 01/2024 νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 01/2024 έχουν τυποποιηθεί 166 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα Sentinel κοινότητας, εκ των οποίων τα 163 (98%) ήταν τύπου Α και 3 (2%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 142 στελέχη τύπου Α. Τα 15 (11%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 127 (89%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Έκκληση για εμβολιασμό και από τους γιατρούς
Εξάλλου, τις προηγούμενες ημέρες, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, με αφορμή την κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης και του COVID-19 και τόνισε την ανάγκη να επικοινωνούν οι πολίτες, με το θεράποντα ιατρό τους, για την έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τονίστηκε η ανάγκη εμβολιασμού από το θεράποντα ιατρό, για τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη γρίπη τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη