Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Αντιδρούν οι φοιτητές του ΔΠΘ στην έξωση από τις εστίες – Ζητούν την συνδρομή αιρετών και θεσμικών στην πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια

Πρωτοφανείς καταστάσεις εν μέσω lockdown για τους φοιτητές της Κομοτηνής και συγκεκριμένα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι φαίνεται ότι θα πρέπει να «ξεσπιτωθούν» για όσο διάστημα χρειαστεί, μετά από απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές και όπως ξεκαθαρίζεται από την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου (υπογεγραμμένο από την Αντιπρύτανη), όσοι διαμένουν σε μισθωμένα δωμάτια της εστίας “Ευκτήμων”, “δεδομένου ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως” και άρα “δεν υφίσταται ανάγκη διαμονής των φοιτητών” σε αυτά θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν εντός 3 ημερών από τη στιγμή της ανακοίνωσης και για όσο διάστημα κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι φοιτητές καλούνται εν μέσω lockdown να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους, ενώ ακόμη κι αυτοί που τα έχουν εγκαταλείψει καλούνται να μαζέψουν τα πράγματά τους, αλλιώς αυτά θα κρατηθούν από “αρμόδια Επιτροπή”.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας των φοιτητών:

“Είμαστε φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διαμένουμε στις ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΥΚΤΗΜΩΝ).

Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε σήμερα ένα email από την Πρυτανεία που ζητά μονάχα από εμάς που διαμένουμε στις ιδιόκτητες εστίες (όχι σε όσους διαμένουν στις κρατικές κλίνες του Πανεπιστημίου) να αδειάσουμε τις εστίες μέσα σε 3 μέρες και μάλιστα να πάρουμε μαζί μας ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ…

Μάλιστα ζητείται από όσους φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από το δωμάτιό τους, να προσέλθουν ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ (lockdown, επιβεβλημένου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) μέσα σε 3 μέρες για να αδειάσουν το δωμάτιό τους από όλα τα υπάρχοντά μας. Να σημειωθεί πως τα προσωπικά αντικείμενα όσων φοιτητών δεν καταφέρουν να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους (των περισσοτέρων δηλαδή, καθώς εν μέσω πανδημίας οι μετακινήσεις ανά νομό είναι εξαιρετικά δύσκολες) θα τοποθετηθούν σε αποθήκες από προσωπικό του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, κανείς δεν μας εξηγεί για ποιους λόγους κρίνεται απαραίτητη η εκκένωση όλων αυτών των δωματίων.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

1) Να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που διαμένουν μέχρι τώρα να παρατείνουν την διαμονή τους, όπως συμβαίνει με τους συμφοιτητές μας των δημόσιων κλινών (εξάλλου δεν ήταν δική μας επιλογή η διαμονή μας στις ιδιόκτητες εστίες, αλλά του Πανεπιστημίου).

2) Να μην υποχρεωθεί να έρθει κανένας φοιτητής εν μέσω απαγορευτικού (επιβεβλημένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) στις εστίες ώστε να πάρει τα υπάρχοντά του από το δωμάτιό του.

3) Να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά αντικείμενα κανενός φοιτητή ώστε να τοποθετηθούν σε αποθήκες, καθώς αποτελούν πολύτιμη ατομική περιουσία.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν τους λόγους που επιβάλλουν την παραμονή μας και την ΜΗ απομάκρυνση των προσωπικών μας αντικειμένων:

Α) Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα η δωρεάν στέγαση.

Β) Λόγοι οικονομικοί επιτάσσουν την παραμονή μας στις εστίες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας.

Γ) Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, είναι εντελώς παράλογο να βρεθούμε α) ως φοιτητές εκτός εκπαίδευσης…γιατί εκεί θα μας οδηγήσει η απόφαση σας. Και β) δια της εξώσεως μας να κινδυνεύσει και η υγεία μας.

Δ) Επειδή θεωρούμε ότι δεν ζημιώνουμε εμείς την ελληνική οικονομία και δεν είναι θεμιτό να χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση η δική μας και των προσωπικών μας αντικειμένων ως “δημόσιο συμφέρον”.

Ε) Επειδή εξ υποκειμενικών και αντικειμενικών λόγων δεν μπορούμε να φύγουμε.

ΣΤ) Επειδή μας αντιμετωπίζετε ως “κάτι” που ζημιώνει τους άλλους Έλληνες, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας.

Ζ) Επειδή στις Δημοκρατίες οι αποφάσεις, για να είναι σεβαστές, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να ανακοινώνονται ως εκφοβιστικά διατάγματα.

Η) Επειδή δε λάβατε υπ’ όψιν σας, δυστυχώς, τις δικές μας ανάγκες.

Οι φοιτητές Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

(ακολουθούν ονοματεπώνυμα)

Το κείμενο αυτό νομίμως κοινοποιείται ζητώντας την συνδρομή τους:

Πρώτα και κύρια στον Πρύτανη και στους Προέδρους των Τμημάτων των σχολών μας καθώς και σε:

Α) Βουλευτές Νόμου Ροδόπης.

Β) Δήμαρχο Κομοτηνής

Γ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου.

Δ) Τοπικό και εγχώριο Τύπο

Δείτε παρακάτω την απόφαση της Πρυτανείας του ΔΠΘ:

Πηγή: news247.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη