Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αντιπαράθεση Κοντογεώργη-Γερουλάνου για τον Έβρο

Αναλυτική απάντηση για το κυβερνητικό σχέδιο στον Έβρο, δίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μέσω ανάρτησής του. Αφορμή για αυτήν στάθηκε προηγούμενη ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου, την οποία και διάβασε «με κάποια έκπληξη», όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο κος Γερουλάνος μεταξύ άλλων επεσήμανε σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Σύσσωμη η Κυβέρνηση επισκέφτηκε την Ορεστιάδα. Δεν είχε κάτι καινούργιο να πει.

Απλά έκανε πακέτο τα χρήματα που διαθέτει ήδη για τον Έβρο για να πει πόσο νοιάζεται για τα ελληνικά σύνορα.

Πήγε λοιπόν να παρουσιάσει ειλημμένες αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω.

Τι την παρακίνησε ξαφνικά να κάνει μια τέτοια φιέστα;

Ως παράταξη, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της ερήμωσης της Περιφέρειας.

Και προσωπικά, στην προεκλογική μου εκστρατεία για Πρόεδρος, μίλησα εκτεταμένα για το πρόβλημα του Βορείου Έβρου.

Διότι ακόμα και εκεί που η Κυβέρνηση κάνει σωστές επενδύσεις, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επειδή δεν κάνει περιφερειακό σχεδιασμό αξιοποιώντας τοπικούς θεσμούς και φορείς, έχει ερημώσει ο Βόρειος Έβρος.

Προσέξτε: Έχουν ερημώσει τα σύνορα της χώρας.

Πεποίθηση μου λοιπόν είναι, και διαψεύστε με αν μπορείτε, ότι η Κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη να αναδείξει πόσα πολλά έχει κάνει εκείνη για τον Βόρειο Έβρο διότι καταλαβαίνει ότι έχει αμελήσει ένα πραγματικό πρόβλημα.

Έρχεται, τρία χρόνια αφού έκανε την επένδυση, αφού απέτυχε το εγχείρημα της, για να κάνει πλασματικό τοπικό σχεδιασμό για τα μάτια του κόσμου.

Για μια ακόμη φορά, η προσέγγιση της είναι λάθος.

Απαξίωση των θεσμών. Λογιστικές εγγραφές. Μεγέθη χωρίς διακριτό αποτύπωμα. Πάρε λίγο από εδώ, βάλε λίγο κάπου αλλού. Καμία προοπτική πραγματικής αλλαγής. Σαν τον Προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα.

Για να δημιουργήσεις πλούτο με προοπτική στον Έβρο, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, πρέπει να αλλάξεις το παραγωγικό του μοντέλο. Για να το κάνεις αυτό, πρώτο βήμα είναι να σεβαστείς και να δυναμώσεις τους θεσμούς και τους φορείς της περιοχής, να τους συντονίσεις να τους ακούσεις και μετά να τους εμπιστευτείς τη λύση. Περιφέρεια και Δήμους. Τοπικό Πανεπιστήμιο. Επιμελητήρια και Επαγγελματικούς φορείς. Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Συνδικαλιστικά όργανα και Εργατικά Κέντρα.Να δυναμώσεις, να συντονίσεις, να ακούσεις και μετά να τους εμπιστευτείς τη λύση.Διότι, από αυτούς θα καταλάβεις το πραγματικό πρόβλημα και αυτοί θα είναι οι εμπνευστές και οι φορείς της λύσης, αν θέλουμε να υπάρξει λύση. Και αφού τα κάνεις αυτά, πρέπει να καταγράψεις  όλα τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου, για να οδηγήσεις τη νέα προσέγγιση, διευκολύνοντας το έργο των τοπικών φορέων, που θα γίνουν διαχειριστές αυτών των εργαλείων: Τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της κάθε περιοχής, τη δημόσια περιουσία στην περιοχή, τα χρήματα από το εξωτερικό, τις τράπεζες, και βέβαια το φορολογικό σύστημα. Χωρίς συντονισμό των πέντε αυτών εργαλείων, από δυνατούς τοπικούς θεσμούς και φορείς, δεν θα αλλάξεις παραγωγικό μοντέλο».

«Τίποτα, από αυτά, δεν έκανε η Κυβέρνηση, αντιθέτως, πρώτον, δεν πήγε εκεί που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Δεύτερον, δεν έκανε καμία πραγματική διαβούλευση. Και τρίτον, αναφέρθηκαν μόνο σε αυτά που επενδύονται ή ξοδεύονται. Δεν αναφέρθηκαν στο τι νέο μπορεί να παραχθεί. Τι υπάρχουσες αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες θα ενισχυθούν και ποιες νέες αγορές μπορούν να ανοίξουν. Δεν άκουσαν κανέναν. Δεν διαβουλεύτηκαν ουσιαστικά με κανέναν. Δεν εμπιστεύτηκαν κανέναν», με αποτέλεσμα «αντί να δυναμώσουν, να σεβαστούν και να εμπιστευτούν τους τοπικούς θεσμούς και φορείς και να δώσουν τον πρώτο και βασικό λόγο σε αυτούς, τους μάζεψαν για το χειροκρότημα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε πως «σε μια εποχή όμως που το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και το ιδιωτικό χρέος κινδυνεύουν να τινάξουν την ελληνική οικονομία στον αέρα, η Συντήρηση είναι έγκλημα», γι’ αυτό, είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από τη συντήρηση και να στραφούμε στην Αλλαγή, που χρειάζεται ο τόπος: «Διότι, εσείς μπορεί να είστε ικανοποιημένοι με τη Συντήρηση αλλά, εμείς και ο κόσμος, απαιτούμε Αλλαγή. Αυτήν την πολιτική επιλογή θα αναδείξουμε παντού και συνέχεια μέχρι να φύγει η Κυβέρνησή σας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στο εισαγωγικό σχόλιο της ανάρτησής του αναφέρει:

«Παρότι θεωρώ αναγκαίο να υπάρχει λόγος, αντίλογος και -όπου είναι εφικτό- σύνθεση απόψεων, αυτό μπορεί μόνο να συμβεί όταν οι τοποθετούμενοι εκκινούν από την ίδια αφετηρία και κυρίως τα γεγονότα. Είναι βέβαια θετικό το γεγονός πως στα θέματα της περιφερειακής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στο στόχο της διπλής σύγκλισης που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν θέσει με συστηματικό τρόπο και δυναμικά στη δημόσια ατζέντα, κινητοποιεί πλέον και την αντιπολίτευση».

Ενώ αναφερόμενος στον Έβρο, γράφει: «Έκανε η Κυβέρνηση περιστασιακή φιέστα στον Έβρο; Όχι. Η Κυβέρνηση έχει αδιάλειπτη παρουσία στον Έβρο και, μάλιστα, αυτό που αναφέρεται ως “φιέστα” έγινε στη συμπλήρωση ενός έτους από την σύσταση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Έβρου, με τη συμμετοχή και του Σταύρου Μπένου – Διάζωμα, η οποία εργάζεται εντατικά, με πυκνή φυσική παρουσία στον Έβρο, για να συντονίσει την ανάκαμψή του από την καταστροφική πυρκαγιά του 2023.

Πήγε εκεί η Κυβέρνηση να επιβάλει, όπως αναφέρεται στην ομιλία, με “ειλημμένες αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω”; Όχι, κάνει το ακριβώς αντίθετο: βρίσκεται σε πολύμηνη διαρκή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και των 5 Δήμων του Έβρου (παραλείφθηκε η Σαμοθράκη στην ομιλία [σ.σ. του Π. Γερουλάνου])», υποστηρίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και προσθέτει:

«Το κυβερνητικό κλιμάκιο της 03ης Οκτωβρίου παρουσίασε τις προτάσεις πολιτικής στις οποίες καταλήξαμε μετά από πολύμηνη διαβούλευση με όλους τους φορείς της περιοχής. Η συνεργασία και οι συζητήσεις συνεχίζονται, αντίθετα με το σενάριο περί “φιέστας”. Προσωπικά θα πάω για τρίτη φορά εκεί μέσα σε έναν μήνα. Άλλοι υπουργοί, ασφαλώς, πολύ περισσότερες αφού η κυβέρνηση συζητά ευθέως με τους πολίτες και ενσωματώνει την άποψή τους στο σχεδιασμό.

Είναι το Σχέδιο για τον Έβρο “κόψε λίγο από εδώ και βάλε λίγο εκεί;”. Το συνολικό σχέδιο για τον Έβρο δεν έχει τίποτα το “λίγο”, εκτός αν τα 2,83 δισ. ευρώ είναι λίγα σύμφωνα με την προτεινόμενη οικονομική σας πολιτική», απαντά απευθυνόμενος προφανώς στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Είναι όσο γενναίο χρηματοδοτικά απαιτείται να είναι, για όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους που αντιλαμβανόμαστε θεωρώ όλοι. Επιπλέον, το να κόψεις μία δαπάνη και να προσθέσεις αλλού είναι αυτό που ονομάζεται “προϋπολογισμός” – στο Κράτος, στην επιχείρηση, στην οικογένεια».

Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε έξτρα νέα έργα, στοχευμένα στη νέα πραγματικότητα της περιοχής, περίπου 200 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στα οποία κατέληξε μαζί με την αυτοδιοίκηση, καθώς και ειδικές στοχευμένες πολιτικές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Εγκατέλειψε η Κυβέρνηση τον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο; Καθόλου. Για αυτόν τον λόγο η νέα Κτηνιατρική Σχολή της χώρας θα έχει έδρα την Ορεστιάδα, όπως προτείνει το ΔΠΘ, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τη δημόσια υγεία, την παραγωγική οικονομία. Το Σουφλί απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια και παράλληλα υποδέχεται Κέντρο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας και ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με ειδικότητες αιχμής. Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα θα ωφεληθούν από πολιτικές αγρο-καινοτομίας και ψηφιακότητας για αγρότες και, κυρίως, τη διαχείριση των νερών.

Όλες οι περιοχές που πράγματι αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερήμωσης μπαίνουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο επιδότησης της επανακατοίκησης από πολίτες παραγωγικών ηλικιών με τις οικογένειές τους με κίνητρο 10.000 ευρώ σε συνδυασμό με πρόγραμμα απασχόλησης 20 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ αυξημένο κίνητρο εντοπιότητας για τους 3 δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Παράλληλα εξισώνονται οι δίτεκνοι με τους τρίτεκνους για το πρόγραμμα Σπίτι μου II στους τρεις δήμους.

Μικρή αλλά σημαντική για τους Εβρίτες πρωτοβουλία, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες πάλι μετά από χρόνια διακοπής η κάθετη σιδηροδρομική σύνδεση όλων των χερσαίων δήμων του Έβρου με την Αλεξανδρούπολη, ενώ επιδοτούμε ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Πειραιάς προκειμένου οι επιχειρήσεις της περιοχής να μεταφέρουν δωρεάν τα εμπορεύματα τους στην Αθήνα.

Με πολιτικές και έργα, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι προσβάσιμα σε όλους στη δημόσια πλατφόρμα erga.gov.gr, δημιουργούμε συνθήκες άρσης της απομόνωσης, προϋποθέσεις για να αρχίσουν πάλι να ανάβουν τα φώτα που έσβησαν στα χωριά», συμπεραίνει ο Θ. Κοντογεώργης και καταλήγει στο δια ταύτα:

«Η Κυβέρνηση πήγε στον Έβρο για να ανταποκριθεί σε ζητήματα που δεν προέκυψαν χθες, αλλά οι επιπτώσεις τους επιδεινώθηκαν από την πυρκαγιά. Το έπραξε με ευθύνη και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Το ίδιο θα πράξει για κάθε περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα χωριστά.

Συνδιαμορφώνει με τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση μία μοναδική αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε τόπο, μέσα στην οποία θα βλέπουν το μέλλον που επιθυμούν. Μόνο με τη συμμετοχή τους αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο γιατί εκείνοι θα κληθούν να το υποστηρίξουν στην πράξη. Με δημοκρατικές και ευέλικτες διαδικασίες, με πράξεις ορατές, επιδιώκουμε την υπέρβαση της χρόνιας χαμηλής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών περιφερειών, παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο των τελευταίων 5 ετών.

Τα παραπάνω ενδεχομένως να χαλάνε λίγο το αφήγημα της αδιάφορης “Συντήρησης”, αλλά η πρόοδος κρίνεται στην πράξη», σχολιάζει δε, κλείνοντας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη