Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αντιπαραθέσεις προκαλεί ενδεχόμενη συνένωση των ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου – Τι ειπώθηκε στα δημοτικά συμβούλια των δύο πόλεων για το θέμα

«Θα θεωρήσω απλώς ότι ο κ. Τσελεμπής, θέλοντας να δείξει τα άκρα, ώστε να φέρει αντίρρηση στις συγχωνεύσεις (των ΔΕΥΑ), έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει σε τέτοιο βαθμό τη ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου», ήταν το σχόλιο με το οποίο έκλεισε την απάντησή του προς τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, Αθανάσιο Σιαλάκη, στη διάρκεια της τελευταίας (24/09) συνεδρίασης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Σιαλάκης κάλεσε τον δήμαρχο να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Δημήτρης Τσελεμπής, αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες συνενώσεις των ΔΕΥΑ και στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

«Ο κ. Τσελεμπής είπε άσχημα πράγματα για τη δική μας ΔΕΥΑ», ανέφερε ο κ. Σιαλάκης, με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου να του απαντά πως και «δεν θα μπει σε αντιπαράθεση με έναν πρόεδρο που είναι σε μία ΔΕΥΑ η οποία φαίνεται και λέει ότι είναι εύρωστη, ωστόσο έχει ακουστεί από την καινούρια δημοτική αρχή (Ορεστιάδας) ότι έχει προβλήματα, για τα οποία κατηγορούν τον προηγούμενο δήμαρχο». Πρόσθεσε, πάντως, πως «εάν ο κ. Τσελεμπής είχε να διαχειριστεί τα προβλήματα των υποδομών ύδρευσης του δήμου Διδυμοτείχου, θα είχε παραιτηθεί», ενώ τόνισε πως «επειδή το προσωπικό της ΔΕΥΑΔ δουλεύει πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες, 24 ώρες το 24ωρο, καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις αποκαταστάσεις των βλαβών».

Διερωτήθηκε, τέλος, «πώς ο κ. Τσελεμπής μιλά, χωρίς να έχει επικοινωνήσει με τη ΔΕΥΑΔ, απλά ακούγοντας ότι για μία ακόμα φορά υπήρξε σπάσιμο ή ότι δεν είναι τακτοποιημένη οικονομικά, ειδικά τώρα, που έχουν εγκριθεί και 7 εκ. ευρώ για έργα». Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες συνενώσεις, ο κ. Χατζηγιάννογλου δήλωσε ότι και ο δήμος Διδυμοτείχου είναι αντίθετος στις συγχωνεύσεις, όπως και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), με σειρά σοβαρών επιχειρημάτων.

«Πρώτον, δεν γίνεται να συγχωνεύσεις ανόμοια πράγματα, καθώς υπάρχουν δήμοι που έχουν ΔΕΥΑ και άλλοι που δεν έχουν, δεύτερον, είναι δύσκολο να συγχωνευτούν ΔΕΥΑ που είναι σε εύρωστη οικονομική κατάσταση με κάποιες άλλες που ταλαιπωρούνται ακόμη με χρέη, και η ΔΕΥΑΔ δεν είναι η μοναδική στη χώρα που έχει τέτοια προβλήματα, τρίτον, πώς μπορεί η κυβέρνηση ή το κράτος να επιβάλλει συγχωνεύσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων ή τη σύμφωνη γνώμη των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγιάννογλου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη ξεκάθαρα το σχέδιό της» σχετικά με τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ.

* Τι είχε αναφέρει για τη ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου και το ενδεχόμενο συνένωσης με τη ΔΕΥΑ Ορεστιάδας ο Δημήτρης Τσελεμπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσελεμπής, δεν είχε χρησιμοποιήσει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τη ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου, σημειώνοντας μάλιστα πως στα περισσότερα από εννέα χρόνια που είναι στη ΔΕΥΑΟ, με διάφορες θέσεις, παρότι πολλές φορές ερωτήθηκε για το θέμα, ποτέ δεν αναφέρθηκε και δεν σχολίασε τα της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου, θεωρώντας πως «είναι υπόθεση του όμορου δήμου και οι ίδιοι πρέπει να διαχειριστούν τα του οίκου τους». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι η πρώτη αναφορά του στη ΔΕΥΑΔ, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, έγινε με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις συνενώσεις και τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Δημήτρη Ψυχογιό, στη διάρκεια της οποίας έγινε κουβέντα και για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΔΕΥΑ βορείου Έβρου, με τη συνένωση των ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.

«Άριστο θα ήταν να παραμείνει αυτόνομη η ΔΕΥΑ Ορεστιάδας. Εάν όμως υπάρξουν πιέσεις και πρέπει να επιλέξουμε ή μία ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας με έδρα την Αλεξανδρούπολη ή τη συνένωσή μας με τη ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου, ανάμεσα στα δύο κακά, θα προτιμήσουμε τη συνένωση με την όμορη ΔΕΥΑ του Διδυμοτείχου, υπό την προϋπόθεση ότι το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας θα μελετήσει τα θέματα της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου, θα κάνει μία τεχνοοικονομική μελέτη για το κόστος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, και να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο η συνενωμένη ΔΕΥΑ, ώστε άμεσα να γίνουν οι παρεμβάσεις και τα έργα που απαιτούνται», είχε αναφέρει συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, Δημήτρης Τσελεμπής. Ο ίδιος είχε σχολιάσει ότι «η ΔΕΥΑ Ορεστιάδας είναι μία νοικοκυρεμένη επιχείρηση, σε στελέχωση, υποδομές, στόλο, μηχανοργάνωση και εντάξεις, σε αντίθεση με τη ΔΕΥΑ του Διδυμοτείχου, που έχει προβλήματα στους τομείς αυτούς», ενώ είχε εκφράσει και τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα της συνένωσης «μίας υγιούς επιχείρησης με μία επιχείρηση που έχει προβλήματα», ερώτημα που είχε θέσει και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Δημήτρη Ψυχογιό. «Η απάντηση (του κ. Ψυχογιού) ήταν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, συνήθως, αντί να βελτιωθεί η επιχείρηση με τα προβλήματα, αποκτά προβλήματα και η επιχείρηση που δεν είχε», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΟ.

Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη