Ο τουρισμός και η ανάπτυξη του σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει η περιφερειακή αρχή, θέτοντας την υπόθεση αυτή σε απόλυτη προτεραιότητα με συγκεκριμένες προτάσεις και σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί με τις τοπικές κοινωνίες.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες οι δυνατότητες που υπάρχουν και ανοίγονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Το τουριστικό προϊόν πρέπει να είναι βιώσιμο και συνεχώς αναπτυσσόμενο και εξελισσόμενο, κατά το οποίο θα αναδεικνύεται ο πλούτος ξεχωριστά του κάθε τόπου.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ, Παναγιώτη Αρχοντή, προς σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει η δημιουργία μιας λίστας θεματικών διαδρομών ειδικού τουρισμού, προκειμένου δίπλα στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» του κλασικού τουρισμού, να «οικοδομηθεί» υποστηρικτικά το πακέτο του θεματικού τουρισμού.
Ο τουρισμός στην περιφέρεια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οδικός από τις όμορες χώρες, κυρίως από τα Βαλκάνια, αλλά και σε μεγάλο ποσοστό από την Τουρκία, όπου ειδικά στην Αλεξανδρούπολη παρουσιάζεται υψηλή επισκεψιμότητα και μάλιστα και το χειμώνα.
Ο κύριος Αρχοντής αναφέρει, πως για να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός σε όλες τις μορφές του, η στόχευση είναι να προωθηθεί ο αεροπορικός τουρισμός και η περιφέρεια να επενδύσει στην σύναψη συμφωνιών με περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να επιτευχθεί και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
Ο κλασικός τουρισμός και το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» πρωταγωνιστούν. Άλλωστε ο τουρίστας που έρχεται το καλοκαίρι στην χώρα μας, έρχεται κατά κύριο λόγο για αυτούς τους δυο παράγοντες, που λείπουν από τη δική του χώρα.
Στην περιφέρεια ΑΜΘ, όπως λέει ο κύριος Αρχοντής είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς έχουμε δύο πανέμορφα νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, αλλά και ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο που αποτελούν τα «εργαλεία» μας στον κλασικό τουρισμό. Η Θάσος ειδικά αποτελεί την ναυαρχίδα μας, αφού απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών, χωρίς βέβαια να υπολείπεται η Σαμοθράκη μας, ο θεματικός τουρισμός λοιπόν θα έρθει και θα αναδείξει συγκεκριμένα την «ταυτότητα» της κάθε περιοχής, τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κάθε τόπου και της κάθε διαδρομής.