Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Από το 2025 η λειτουργία της σχολής της νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη – Αντιδρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις αλλαγές του ΔΠΘ

Το Πανεπιστήμιο που αναμένεται να απορροφήσει επτά τμήματα άλλου ΑΕΙ θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Πέραν της απορρόφησης των τμημάτων, στο ίδιο ΑΕΙ, θα ιδρυθούν δύο επιπλέον τμήματα. Όσον αφορά στα τμήματα που αναμένεται να αλλάξουν στέγη, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, μετά από πενήντα χρόνια εξέλιξης και επιτυχίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ετοιμάζεται να ζήσει μια νέα φάση αναβάθμισης που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Με την ενσωμάτωση επτά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, το ΔΠΘ θα αποτελείται πλέον από 30 τμήματα και θα φιλοξενεί περίπου 29.000 φοιτητές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των επιπλέον τμημάτων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη της περιοχής της Θράκης.

Συγκεκριμένα, μεταφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επτά τμήματα που βρίσκονταν στη Δράμα και στην Καβάλα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Πρόκειται για τα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Πληροφορική), της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών (Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) και της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία, Λογιστική και Χρηματοοικονομική).

Επιπλέον, το παράρτημα της Νοσηλευτικής στην πόλη του Διδυμοτείχου θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, ενώ τα τμήματα Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας θα προσφέρονται πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την ποικιλία των σπουδών που προσφέρει. Ωστόσο, τα τμήματα Οινολογίας και Δασοπονίας, που είχαν μετακινηθεί στις Σέρρες από τη Δράμα, δεν θα αλλάξουν τον τόπο λειτουργίας τους, επιβεβαιώνοντας τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας.

Όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Δράμας προς μελέτη αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην περιοχή. Με την απόφαση για τη μεταφορά τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενισχύεται ο ρόλος του πανεπιστημίου ως κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή, προσφέροντας πληθώρα εκπαιδευτικών επιλογών σε φοιτητές από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Η ανακοίνωση για τη μεταφορά τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από μέρους φοιτητών και πανεπιστημιακών. Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δυναμικής ανάπτυξης του ΔΙΠΑΕ δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα που χρήζει επίλυσης, τονίζουν πως, “τουναντίον ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για πληθώρα επικείμενα προβλήματα με άγνωστες ακαδημαϊκές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες”.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τα μέλη του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Καβάλα που εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Επίσης, το τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ διαφωνεί με την απορρόφηση τμημάτων από το ΔΠΘ. Αντιδρούν και οι φοιτητές της Σχολής Φιλολογίας του ΔΠΘ στη συγχώνευση με τρία άλλα τμήματα. Απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να προχωρήσουν στη συγχώνευση και απορρόφηση τμημάτων καταγγέλλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού και Χημικού του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν, πως πληροφορήθηκαν πως πέντε τμήματα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και τα δύο τμήματα του ΔΙΠΑΕ Δράμας σχεδιάζεται να απορροφηθούν από το ΔΠΘ ενώ στη Κομοτηνή, σχεδιάζεται η συγχώνευση του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών της Κομοτηνής σε ένα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη