Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης – ΕΦΑ Έβρου: Η επίσημη ενημέρωση για την τοποθέτηση της «Νίκης» στην Σαμοθράκη

Με ανακοίνωση τους το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, γνωστοποίησαν και επίσημα την τοποθέτηση του πιστού αντίγραφου της Νίκης της Σαμοθράκης στο νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε το κοινό ότι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης τοποθετήθηκε μαρμάρινο (μάρμαρο Θάσου) ακριβές αντίγραφο του κατασκευασμένου από Παριανό μάρμαρο αγάλματος της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Γάλλο διπλωμάτη Charles Champoiseau.

Το άγαλμα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου μνημείου, όπου η Νίκη εικονιζόταν επάνω στην πλώρη μιας τετρήρους, πολεμικού πλοίου της εποχής της ανάθεσης του μνημείου (α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.). Ο χορηγός-αναθέτης του μνημείου και ο/οι γλύπτες του παραμένουν άγνωστοι.

Το πρωτότυπο μνημείο στην πλήρη του μορφή (βάθρο, πλώρη, άγαλμα) βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, το οποίο χορήγησε αντίγραφο τρισδιάστατης σάρωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με πρωτοβουλία του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη για την παραγωγή δύο αντιγράφων, ενός για την Αλεξανδρούπολη και ενός για τη Σαμοθράκη.

Η μελέτη τοποθέτησης, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αντιγράφου έγινε με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Η κατασκευή των αντιγράφων ήταν προσφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της εταιρείας F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες ΑΕ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη