Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ασταμάτητη η ευλογιά, συνεχίζει να εξαπλώνεται και ζώα να οδηγούνται στη θανάτωση

Μέχρι στιγμής, 27.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω ευλογιάς, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβάλλει απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για 10 ημέρες και να προχωρά στη δημιουργία ζωνών προστασίας και επιτήρησης.

Η ζωονόσος εξαπλώνεται απειλητικά, πλήττοντας κοπάδια ανά την Ελλάδα, ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος και τις απώλειες παραγωγής.

Η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στη δημοτική κοινότητα Ευπαλίου της Φωκίδας και στο Μοναστηράκι του δήμου Νέστου στην Καβάλα, όπου η μόλυνση επηρέασε 400 πρόβατα, ανέδειξε ξανά το εύθραυστο σύστημα ελέγχου και σφαγής ζώων, με σοβαρές συνέπειες για την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού, προκαλώντας νέο συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ήδη εξετάζουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Η κριτική από τον κτηνοτροφικό κόσμο είναι έντονη, με τον κ. Θωμά Μόσχο, τεχνικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, να καταγγέλλει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν τους δέχτηκε στις διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπήρχε πιστοποιημένο σφαγείο στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος των ζώων θα μπορούσε να έχει διοχετευτεί στην αγορά χωρίς κίνδυνο για τους καταναλωτές. «Πανώλη και ευλογιά δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν αδικαιολόγητα.

Ερωτήματα προκύπτουν και για την αξιοπιστία των τεστ ανίχνευσης του ιού, με Ρουμάνους ευρωβουλευτές να ζητούν απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θεωρείται πιθανό κάποια ζώα να οδηγήθηκαν στη σφαγή χωρίς να νοσούν. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι εξίσου ανησυχητικές, καθώς οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα απολυμάνσεων, προμηθειών και ζωοτροφών.

Οι αποζημιώσεις από το κράτος κρίνονται ανεπαρκείς, με ποσά που κυμαίνονται από 70 έως 250 ευρώ ανά ζώο, ενώ η πραγματική αξία των ζώων υπολογίζεται σε περίπου 350 ευρώ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη