Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο: Εποχές 2015 σε ορισμένα χωριά, βρήκαν “τρύπες” στον φράχτη

Το 80% των υποθέσεων που εκδικάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εφετεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφορούν περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προφυλακίσεων που αφορά υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, το οποίο φθάνει το 85%.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περασμένης Δευτέρας, καθώς στο Εφετείο Ροδόπης, από τις 42 υποθέσεις που εκδικάστηκαν, οι 38 αφορούσαν δουλέμπορους, διακινητές παράτυπων μεταναστών. Τις πρώτες τρεις ημέρες του Οκτωβρίου, σε Καβάλα, Ροδόπη, Δράμα, Ξάνθη και Έβρο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 δουλέμπορους και 47 παράτυπους μετανάστες.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ισχυρή πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και φανερώνουν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Έβρου.

Αυτές οι πιέσεις, οδηγούν και σε “βαλβίδες αποσυμπίεσης” των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από Ειδομένη και Προμαχώνα. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, καθημερινά, τουλάχιστον 45 παράτυποι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από Έβρο και Αιγαίο, με αρκετούς από αυτούς να αναζητούν δίοδο προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, εκμεταλλευόμενοι κενά στην φύλαξη και ρήγματα στον μεθοριακό φράχτη.

Μεταμόρφωση, Χαμηλό, Ειρηνικό. Τα χωριά στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας, ζουν ξανά εποχές… 2015, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στην περιοχή ομάδες μεταναστών που αναζητούν δίοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κυκλώματα δουλεμπόρων, οδηγούν τους “πελάτες” τους στα “τρωτά” σημεία του φράκτη, τον οποίο παρακάμπτουν και περνούν προς τη γειτονική χώρα.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γύρω από τον Προμαχώνα, με μετανάστες από Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, να οδηγούνται από διακινητές σε μυστικά περάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015 το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα -Σερρών ήταν στελεχωμένο με 130 άτομα, ενώ σήμερα το προσωπικό αποτελείται από 13, με τους δουλεμπόρους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την μειωμένη παρουσία από περιπολίες στην περιοχή για να διοχετεύσουν εκτός χώρας τα καραβάνια με το αζημίωτο. Πίεση καταγράφεται και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως επίσης και στα βουνά της Ροδόπης, με τους δουλεμπόρους να οδηγούν μεγάλο αριθμό μεταναστών από τον Έβρο στην Καβάλα και από εκεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 35 συλλήψεις διακινητών σε περιοχές του Έβρου, με τους περισσότερους να εντοπίζονται γύρω από τα σύνορα με αυτοκίνητα-“αποθήκες” μεταναστών. Σε “άνθηση” βρίσκεται, σύμφωνα με συνοριοφύλακες και η ευρέως διαδεδομένη χρήση των ταξί, καθώς οι δουλέμποροι “επιστρατεύουν” οδηγούς, που εκτελούν καθημερινά δεκάδες δρομολόγια, με το κόστος του ταξιδιού να ανέρχεται στα 100 ευρώ το άτομο. Όσον αφορά την “ταρίφα” για το πέρασμα των συνόρων αυτή συνήθως ξεκινάει από τις 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση της Ειδομένης, αρκετοί μετανάστες με “ορμητήριο” τη Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται με φορτηγά τρένα προς το σιδηροδρομικό σταθμό και πηδούν τη στιγμή που ο συρμός επιβραδύνει.

Η δραστηριότητα των λαθροδιακινητών, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσιάζει έξαρση καθώς από τις 386 συλλήψεις που έχουν καταγραφεί τους 7 πρώτους μήνες του χρόνου, οι 312 αφορούσαν τον Έβρο. Οι 219 περιπτώσεις καταγράφηκαν το “επίμαχο” τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, κατά το οποίο είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο, όπου η στάθμη του ποταμού είχε πέσει στο “γόνατο”. Το συγκεκριμένο διάστημα οι συλλήψεις διακινητών αυξήθηκαν κατά 58,7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021, οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

Οι αυξημένες ροές γύρω από την Ειδομένη έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου καταγράφεται αύξηση στις περιπολίες συνοριοφυλάκων αλλά και μεγάλο κύμα “push-backs”. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Κιλκίς, ο φράχτης ανοίγει καθημερινά από την γειτονική χώρα, που επαναπροωθεί στην Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες οι οποίοι εντοπίζονται από τις συνοριακές αρχές κοντά στα περάσματα των διακινητών. Οι μετανάστες γίνονται ουσιαστικά “μπαλάκι” μεταξύ δουλεμπόρων και αστυνομικών της γειτονικής χώρας, που έχουν εντολή να τους επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αντίστοιχη τακτική, ακολουθεί και η Βουλγαρία στις διόδους του Προμαχώνα, ενώ οι Αλβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ελλάδα, με αφορμή την δραστηριοποίηση των λαθροδιακινητών στα σύνορα.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email