Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Α. Δημοσχάκης: Απαραίτητη η αναβαθμισμένη αναδιάρθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Έβρου

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή (5/11) ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν.Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ζήτημα της ενίσχυσης κι αναβάθμισης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν.Έβρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτηση η κλιματική αλλαγή με βασικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις ακραίες ξηρασίες & βροχοπτώσεις δημιουργεί σκηνικό φυσικών καταστροφών, τις συνέπειες των οποίων δυστυχώς βιώνει η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες αλλά και σε φυσικό κεφάλαιο.

Υπογραμμίζει ότι ο Έβρος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό Νομό της ΠΑΜ-Θ, διαθέτει τρεις τοπικές λεκάνες απορροής, έχει ως φυσικό σύνορο με την Τουρκία τον μεγαλύτερο Ποταμό της Ν/Α Ευρώπης, τον Έβρο, δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές NATURA, και το μοναδικό Δέλτα του Έβρου.

Τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, η ανησυχητική συχνότητα των πυρκαγιών καθώς επίσης και η ραγδαία πληθυσμιακή, ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης είναι η μία εκ των δύο περιοχών της ΠΑΜ-Θ που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις και από τις λιγοστές όλης της Β/Ελλάδας ενώ παράλληλα έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές (περίοδος 2000-2020) και έχει τα περισσότερα καμένα στρέμματα απ’ όλες τις Υπηρεσίες και Κλιμάκια της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Α.Μ.Θ.

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν σκοπεύει να προχωρήσει στην ενίσχυση κι αναβάθμιση των Π.Υ του Έβρου στο πλαίσιο του εν εξελίξει σχεδίου αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας & αν ο Νομός Έβρου εντάσσεται στις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν τα νέα στελέχη-δασοκομάντος.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση:

Προς: Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ.Χρήστο Στυλιανίδη.

ΘΕΜΑ: Απαραίτητη η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν.Έβρου

Το φαινόμενο των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια στην Χώρα μας εξελίσσεται σε μια πρόκληση, πάνω από την οποία η Κυβέρνηση «έσκυψε» με μεγάλη ευθύνη αναβαθμίζοντας το ρόλο της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ένα αυτοτελές Υπουργείο.

Η κλιματική αλλαγή με βασικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις ακραίες ξηρασίες & βροχοπτώσεις δημιουργεί σκηνικό φυσικών καταστροφών, τις συνέπειες των οποίων δυστυχώς βιώνει η Χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες αλλά και σε ‘φυσικό κεφάλαιο’.

Ο Έβρος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό Νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΑΜ-Θ) διαθέτει τρεις τοπικές λεκάνες απορροής, έχει ως φυσικό σύνορο με την Τουρκία τον μεγαλύτερο Ποταμό της Ν/Α Ευρώπης, τον Έβρο, δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές NATURA, και το μοναδικό Δέλτα του Έβρου.

Τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος όλου του Νομού, η ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών, καθώς επίσης και η ραγδαία πληθυσμιακή, ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της ΠΑΜ-Θ και μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες πόλεις διαθέτοντας:·

· Στρατηγική θέση.

·Αεροδρόμιο

· Λιμάνι

· Βιομηχανική περιοχή

· Εγκαταστάσεις που υπάγονται στην Κοινοτική Οδηγία SEVESSO ΙΙΙ

· Σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου

· Υπό κατασκευή Υπεράκτιο Πλωτό Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

· Πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων

Η περιοχή ευθύνης της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης είναι η μία εκ των δύο περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις και από τις λιγοστές όλης της Β/Ελλάδας.

Στον συγκεκριμένο τομέα επιχειρησιακής ευθύνης εμφανίζονται κάθε χρόνο οι περισσότερες ημέρες με κατηγορία κινδύνου υψηλή (3) και πολύ υψηλή (4) του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, σε σχέση με όλες τις περιοχές της ΠΑΜ-Θ και γενικά της Β/Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση όλων των αγροτοδασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000 έως και 2020, η Π.Υ Αλεξανδρούπολης έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές και έχει τα περισσότερα καμένα στρέμματα απ’ όλες τις Υπηρεσίες και Κλιμάκια της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Α.Μ.Θ.

Επιπλέον από την 1η Μαϊου η μισή “δύναμη” της Π.Υ Αλεξανδρούπολης μεταφέρεται στα πεζοπόρα τμήματα, αποδυναμώνοντας έτσι την επιχειρησιακή δυνατότητα της υπηρεσίας.

Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν ότι υφίστανται πλέον συνθήκες σε όλη την Π.Ε. Έβρου οι οποίες καθιστούν απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση των υφιστάμενων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με στελεχιακό δυναμικό, μέσα & οχήματα σε όλο το Νομό!

Επίσης είναι αναγκαίο και ένα νέο δομικό, αποτελεσματικότερο σχήμα το οποίο θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της εδαφικής αρμοδιότητας της Π.Υ Αλεξ/πολης & το σύνολο του Νομού σε επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας, προετοιμασίας & ανθεκτικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση & αναδιάρθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν.Έβρου με γνώμονα τα ιδιαίτερα γεωγραφικά πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής;

2. Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τον Νομό Έβρου στις περιοχές που θα ενταχθούν στελέχη δασοκομάντος;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη