Κοινή δήλωση δήλωση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Χαρά Καφαντάρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, και η Νατάσα Γκαρά, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βουλευτής Έβρου για την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Συγκεκριμένα ανέφεραν:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την άμεση ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, αλλά και όλων των μέσων και των πόρων που διατίθενται, για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς που συνεχίζεται για 5η ημέρα. Εφόσον η πυρκαγιά δεν είχε ελεγχθεί, ούτε οριοθετηθεί και απειλείται ο πυρήνας απολύτου προστασίας, επιβάλλεται η ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας. Ζητήσαμε την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να διατεθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για την πυρόσβεση, καθώς και για το συντονισμό μηχανημάτων στρατού, ιδιωτών και εθελοντών.
Εκθέσαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας αλλά και τις ανησυχίες μας, τόσο στο κυβερνητικό κλιμάκιο όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου στις 24.7.2022.
Αποδείχθηκε τελικά ότι, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έκαιγε ανεξέλεγκτα τέσσερις μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν είχαν προχωρήσει σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις σήμερα το πρωί στις 09:38 !
Παρότι μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά και απειλείται το πανέμορφο και περιβαλλοντικά πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, η κυβέρνηση αδυνατεί να ακολουθήσει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση και την προστασία του. Η άμεση κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα πόρων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε μηχανήματα, εξοπλισμό και αποζημιώσεις σε ευρύτερο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και για αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί ως πρώτο στοιχειώδες βήμα αντιμετώπισης αυτού του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται επικίνδυνοι και ανεπαρκείς στην πράξη. Ακολουθούν με συνέπεια τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως είναι η κατάργηση των ΦΔΠΠ, η αποδόμηση της δασοπροστασίας και της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και η ναρκοθετημένη και χωρίς στελέχωση μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, με σοβαρές εκκρεμότητες εντός αντιπυρικής περιόδου.