Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ ο Οίκος Μεταξιού Τσιακίρη

Με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία των επιχειρήσεων made in Greece στο τμήμα της βιώσιμης Ανάπτυξης βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Μαρκετινγκ, ο Οίκος Μεταξιού Τσιακίρη, κατά την απονομή βραβείων που έγινε πριν λίγες μέρες. 

O Οίκος Μεταξιού ΤΣΙΑΚΙΡΗ βρίσκεται κοντά σας από το 1954 με γνήσια μεταξωτά προϊόντα βγαλμένα από τη Σουφλιώτικη παράδοση και με τη συνεχή δημιουργία νέων. Η παλαιότερη και μεγαλύτερη σήμερα επιχείρηση μεταξωτών ειδών στην Ελλάδα προσφέρει τόσο στους εμπορικούς της συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, όσο και στους επισκέπτες των καταστημάτων της την μεγαλύτερη σειρά μεταξωτών.

Αποτέλεσε για πάρα πολλά χρόνια τον βασικό προμηθευτή όλων των επιχειρήσεων ένδυσης στην Ελλάδα που δημιουργούσαν ρούχα από μετάξι, όλων των επιχειρήσεων που έφτιαχναν μεταξωτά κεντήματα, αλλά και των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που ήθελαν να έχουν μεταξωτά είδη αξιόπιστης προέλευσης και ποιότητας.

Παρά την κρίση που δημιουργήθηκε στον κλάδο τη δεκαετία του 90 λόγω της αθρόας εισαγωγής φθηνών ειδών από Κίνα και Ινδία, αλλά και την εξάπλωση τεχνιτών ινών, όπως το ραιγιόν, η Εταιρεία με συνεχείς επενδύσεις και παραγωγή νέων προϊόντων, κατάφερε όχι μόνο να

κρατηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί. Εδώ και μερικά χρόνια έχει

επεκταθεί και στο χώρο της λιανικής με τα καταστήματα “Μετάξι”, που είναι είτε ιδιόκτητα, είτε με franchise.

Αποτελείται από ένα υφαντουργείο μεταξωτών υφασμάτων, το

μεγαλύτερο από τα 2-3 που υπάρχουν (όλα στο Σουφλί), και ακόμη από σύγχρονο βαφείο-φινιριστήριο μεταξωτών υφασμάτων και τυποβαφείο.

Τα τελευταία χρόνια, είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση

κλωστοϋφαντουργίας, που πέρασε και στην ψηφιακή εκτύπωση. Έτσι διανοίγονται όλες οι δυνατότητες, που προσφέρει σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία: Άπειρα χρώματα, ποικιλία σχεδίων, συνεχής ανανέωση.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της μεταξουργίας Τσιακίρη διαθέτουν τον πληρέστερο μηχανολογικό εξοπλισμό στο χώρο της ελληνικής

μεταξουργίας.

Τμήμα νήματος.

Ημιαυτόματο αναπηνιστήριο, καρουλίστρα, στριπτήρια και αυτόματα μπομπινουάρ είναι τα μηχανήματα τα οποία εξοπλίζουν το τμήμα νημάτων έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τα επόμενα στάδια της επεξεργασίας τους.

Τμήμα υφάσματος.

Πλήρες και σύγχρονο υφαντουργείο εξοπλισμένο με αυτόματους ηλεκτρονικούς αργαλειούς έχοντας τη δυνατότητα να παράγει μεγάλη ποικιλία μεταξωτών

υφασμάτων.

Τμήμα βαφής.

Υπερσύγχρονο γραφείο το μόνο στην Ελλάδα ειδικά διαμορφωμένο για μεταξωτά υφάσματα.

Τμήμα εκτύπωσης.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του τμήματος παρέχει τη δυνατότητα μεταξοτυπίας μεγάλων διαστάσεων καθώς και σύγχρονες τεχνικές ψηφιακής εκτύπωσης επάνω σε μεταξωτά υφάσματα.

Τμήμα φινιρίσματος.

Υπερσύγχρονα μηχανήματα φινιρίσματος τα μονά στην Ελλάδα ειδικά σχεδιασμένο για μετάξι έτσι ώστε να προσδίδουν στα υφάσματα όλα εκείνα τα ιδιαίτερα

χαρακτηριστικά του μεταξιού.

Τμήμα ποιοτικού ελέγχου.

Στα εργαστήρια του ποιοτικού ελέγχου πραγματοποιούνται έλεγχοι της ποιότητας των παραγόμενων και επεξεργαζόμενων προϊόντων κατά το τελικό στάδιο, έτσι ώστε να πληρούνται όλες οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές.

Τμήμα κοπής και ραφής.

Το τμήμα διαθέτει αυτόματο ολοκληρωμένο σύστημα κοπής και ραφής ειδικά διαμορφωμένο για εσάρπες φουλάρια μαντίλια και άλλα αξεσουάρ ένδυσης.

Τμήμα κεντήματος.

Αυτόματες κεντητικές μηχανές ειδικά διαμορφωμένες για μετάξι αναπαράγουν σχέδια κεντήματος κατάλληλα για χρήση οικιακής διακόσμησης και μόδας.

Η διαρκής αναζήτηση για καινοτόμες πρακτικές και λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο οδήγησαν την εταιρεία στην παρουσίαση μιας καινοτόμα δράσης.

 Ο Οίκος Μεταξιού Τσιακίρης παρουσιάζει το Re-SILK.

Το project Re-SILK γεννήθηκε σαν ιδέα από τον προβληματισμό για τα απορρίμματα

μεταξιού του εργοστασίου οικογένειας Τσιακίρης, και σε συνεργασία με το WWF Hellas

το 2019 πήρε μέρος στον διαγωνισμό WWF Impact Ventures Greece, όπου και

κατέκτησε την 1η θέση .

  1. Πρακτική βιώσιμης ανάπτυξης στην παραγωγική διαδικασία και στην λειτουργία της επιχείρησης:
    1. Ανακύκλωση απορριμμάτων της παραγωγής:
      1. Κουκουλάρικο ύφασμα από καταστραμμένα κουκούλια
      1. Κουρελού από ρετάλια
      1. Αξεσουάρ από ρετάλια και κουκούλια
    1. Μείωση της ποσότητας του νερού που χρειάζεται καθαρισμό μετά την παραγωγή, μέσω της διαδικασίας της φυσικής βαφής
  2. Οφέλη για καταναλωτή:
    1. Τα προϊόντα από μετάξι είναι φιλικά στο δέρμα, φυσικά και υπο-αλλεργικά
    1. Χρήση φυσικών βαφών αντί για χημικών
    1. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για φυσικές βαφές είναι απολύτως αγνά, γιατί η παραγωγή τους γίνεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, όπου απαγορεύεται η χρήση των χημικών λιπασμάτων και ψεκασμών.
    1. Προσωπική ικανοποίηση του καθενός ότι συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
  3. Οφέλη για την κοινωνία:
    1. Δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για μία μερίδα ανθρώπων με υψηλό ποσοστό ανεργίας (γυναίκες άνω των 40 ετών και νεολαία χωρίς εμπειρία)
    1. Δημιουργία προϊόντος που θα καλύπτει τις καινούριες ανάγκες της αγοράς όπως το κουκουλάρικο ύφασμα = vegan friendly, ethical products
    1. καταγραφή και ψηφιοποίηση των παραδοσιακών σχεδίων και τεχνικών για να προστατευτούν από την εξαφάνισή τους.
    1. Παρουσιάζεται τουριστικό ενδιαφέρον σε μια ακριτική περιοχή με μικρό πληθυσμό
  4. Οφέλη για το περιβάλλον:
    1. Το νερό από τις φυσικές βαφές όχι μόνο δεν βλάπτει, είναι και ωφέλιμο ως λίπασμα
    1. Τα απορρίμματα μεταξιού δεν καταλήγουν στη χωματερή όπου θέλουν δεκάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.
    1. Ενώ το Κέντρο Οικοτεχνίας-χειροτεχνίας βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, τα χωράφια με χρωστικά φυτά αποτελούν τέλειους κυνηγότοπους για τα προστατευόμενα σπάνια αρπακτικά πουλιά
  5. Συμμετοχή ελληνικών συντελεστών:
    1. Όλα τα υλικά δεν είναι απλά Ελληνικά, είναι τοπικά, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.
    1. Οι θέσεις εργασίας απευθύνονται σε ντόπιους
    1. Αξιοποίηση παλιών δημοτικών εγκαταστάσεων για την δημιουργία του

Κέντρου Οικοτεχνίας-Χειροτεχνίας, αναβαθμίζοντας έτσι περιοχή με μικρό πληθυσμό, όπως είναι το χωριό Φυλακτό όπου βρίσκεται.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη