Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Τις επόμενες ημέρες το σχέδιο για χαλάρωση του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, όμως προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Στην πρώτη του εμφάνιση αφού προσεβλήθη και ο ίδιος από την covid-19 πριν ένα μήνα, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ο Τζόνσον τόνισε: “ Απλώς δεν μπορούμε να πούμε τώρα πόσο αργά ή γρήγορα ούτε καν πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν και ξεκάθαρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ περισσότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες”.

Μιλώντας έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον πρόσθεσε: “ Θέλω να σας ενημερώσεω από τώρα ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλες τις διεργασίες και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, με εσάς, τον βρετανικό λαό. Φυσικά θα βασιστούμε περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη για να μας ενημερώνει, όπως κάναμε εξ αρχής”.

“ Χαλιναγωγήστε την ανυπομονησία σας”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι είναι ακόμη πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομία καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα δεύτερο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας.

Μάλιστα ο Τζόνσον συνέκρινε την covid-19 με έναν εγκληματία στον δρόμο με τον οποίο δίνει μάχη ο βρετανικός λαός, ενώ ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για “ την κοινή λογική” που επέδειξαν και το “ αίσθημα κοινότητας”.

Υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και ότι θα συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση άρση του lockdown.

“ Γνωρίζω ότι κάθε ημέρα ο ιός προκαλεί νέα θλίψη και πένθος στα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αυτή μετά τον πόλεμο”, τόνισε ο Τζόνσον.

“ Αν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε δείξει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, τότε δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε”, πρόσθεσε.

“ Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο μιας δεύτερης κορύφωσης, τον κίνδυνο να χάσουμε τον έλεγχο αυτού του ιού και να επιτρέψουμε ο ρυθμός διάδοσής του να αυξηθεί και πάλι, κάτι που θα σημαίνει όχι μόνο ένα νέο κύμα θανάτων και ασθένειας, αλλά και οικονομική καταστροφή”, επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

“ Σας ζητώ να χαλιναγωγήσετε την ανυπομονησία σας διότι πιστεύω ότι τώρα φτάνουμε στο τέλος της πρώτης φάσης αυτής της κρίσης και παρά όλα τα δεινά έχουμε σχεδόν πετύχει”, δήλωσε ο Τζόνσον, καθώς η καμπύλη μετάδοσης της επιδημίας έχει αρχίσει “ να επιπεδοποιείται” στη Βρετανία.

“ Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο και θέλω η οικονομία να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό, όμως αρνούμαι να καταστρέψω τις προσπάθειες και τις θυσίες του βρετανικού λαού και να διακινδυνεύσω μια δεύτερη μεγάλη επιδημία”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη