Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Για “εκρηκτικό μίγμα γρίπης, λοιμώξεων και ιώσεων” στη Θράκη προειδοποιεί ο πνευμονολόγος Κ. Χαριτόπουλος

Για τις πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες, το τελευταίο χρονικό διάστημα μίλησε στο ράδιο xronos 87.5,  ο πνευμονολόγος και μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος τονίζοντας μάλιστα ότι οι λοιμώξεις, η γρίπη και ο κορονοϊός αποτελούν εκρηκτικό μείγμα.

Υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, άρση μέτρων υγειονομικής προστασίας κατά του covid (άρα και άλλων λοιμώξεων), συντελούν σε έξαρση λοιμώξεων αυτό το διάστημα στην πόλη μας, με επίκεντρο τα σχολεία, στα οποία πολλά παιδιά νοσούν. Όπως είπε συγκεκριμένα:
«Ένα μίγμα εκρηκτικό μαζί με τον κορωνοϊό» είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο.

Γι’ αυτό συμβούλεψε οι άνω των 60, κάτω των 60 με χρόνιες παθήσεις, εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, δομές με υπερήλικες ή βρέφη να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. «Είναι πολλές οι κατηγορίες ατόμων που πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης» τόνισε και επανέλαβε τη συμβουλή του περί εμβολιασμού, ειδικά πριν τις εορτές, όπου θα υπάρχουν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια σε κλειστούς χώρους χωρίς ουσιαστικά κάποιο μέτρο προφύλαξης.

«Αν κολλήσουν (οι εμβολιασμένοι κατά της γρίπης) πιθανότατα δεν θα την περάσουν καθόλου βαριά αλλά… στο πόδι, αλλά επίσης δεν θα τη μεταδώσουν στους άλλους» εκτίμησε.

Ακόμη, ζήτησε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το σωστό και τακτικό πλύσιμο χεριών, ενώ συγχρόνως να ακολουθούμε κανόνες υγιεινής όταν κάποιος νοσεί στο σπίτι ή στον περίγυρό μας.

Τοπικές εξάρσεις σε σχολεία
Αρκετά είναι τα κρούσματα γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού στην εκπαιδευτική κοινότητα, κυρίως σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης, όπου σε μερικά υπάρχει και τοπική έξαρση. «Τα παιδιά μεταφέρουν στις ιώσεις από τα σχολεία στο σπίτι, κολλάνε οι γονείς και πολλές φορές οι παππούδες. Κι έτσι βλέπουμε βαριές εικόνες γρίπης ή άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εμφανίζονται με πολύ υψηλό πυρετό, κακουχία, πολύ βήχα, αίσθημα αδυναμίας κλπ» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Ο πνευμονολόγος στάθηκε επίσης στο ότι, επειδή τα τελευταία δύο χρόνια τα παιδιά φορούσαν μάσκες κατά του κορωνοϊού, φέτος δεν έχουν τόσο δυνατό ανοσοποιητικό όσο συνήθως. «Τα μικρά παιδιά από τη φύση τους έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα πολύ ανθεκτικό στις λοιμώξεις.

Οι ιώσεις που κάνουμε, οι οποίες αρχίζουν συνήθως από δύο ετών, είναι ιώσεις που περνούν σε μία ή δύο μέρες. Φορώντας δύο χρόνια μάσκες στα σχολεία, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών “υποτόνισε”, με αποτέλεσμα φέτος που έχουμε βγάλει τις μάσκες, δεν είναι στην ετοιμότητα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια (το ανοσοποιητικό τους). Επομένως, τα παιδιά κολλούν πολλές ιώσεις στα σχολεία. Με ένα παιδί ξαφνικά… γεμίζει μία τάξη» είπε αναλυτικά.

Πηγή:xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη