Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Για πρώτη φορά βρογχοσκόπηση με τη χρήση υπερήχου στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εφαρμόστηκε εξέταση βρογχοσκόπησης με τη με τη χρήση ενδοβρογχικού υπερήχου. Πρόκειται για μία μέθοδο χρησιμοποιείται ένα εύκαμπτο βρογχοσκόπιο το οποίο, πέραν της οπτικής κάμερας, έχει στην άκρη του και μια μικρή υπερηχογραφική κεφαλή. 

Η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης εφαρμόζει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη τεχνική και είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Περιφέρεια ΑΜΘ που την εφαρμόζει.

Ο Διευθυντής της Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ, Πασχάλης Στειρόπουλος ανέφερε:

«Μια πολύ σημαντική ημέρα για την Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ – ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης !

Διενεργήθηκε σήμερα από τον Επικουρικό Επιμελητή Φ. Δρακοπαναγιωτάκη η πρώτη βρογχοσκόπηση με τη χρήση ενδοβρογχικού υπερήχου (EBUS). Πρόκειται για την τεχνική, κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα εύκαμπτο βρογχοσκόπιο το οποίο, πέραν της οπτικής κάμερας, έχει στην άκρη του και μια μικρή υπερηχογραφική κεφαλή. 

Με την χρήση των υπερήχων μπορούμε να διακρίνουμε και να πάρουμε βιοψίες από λεμφαδένες ή βλάβες που δεν είναι ορατές με το απλό βρογχοσκόπιο, «απαλλάσσοντας» έτσι τον ασθενή από άλλες πιο επεμβατικές διαγνωστικές προσεγγίσεις. Εξασφαλίζεται έτσι η πλήρης σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα και η διάγνωση άλλων νοσημάτων που μπορεί να προσβάλλουν τους λεμφαδένες του μεσοθωρακίου. 

Η Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ – ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης είναι η μόνη κλινική στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μια από τις λίγες δημόσιες δομές πανελλαδικά, στις οποίες διενεργείται η εξέταση αυτή.

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και φυσικά τα μέλη της ομάδας που λείπουν σε άδεια.»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη