Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Για την τήρηση των κανόνων αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος δεσμεύτηκε ο Πέτρος Κόκκαλης

Με τον πρόεδρο των αλιέων Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρη Σαρίκα συναντήθηκαν στην ιχθυόσκαλα ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης και συνυποψήφιες ευρωβουλεύτριες του στην Κεντρική -Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα που τέθηκε ως πρωταρχικό κατά τη συνάντησή τους ήταν το γεωπολιτικό που οδηγεί τους ντόπιους αλιείς σε αδιέξοδο, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν την ασύδοτη, παράνομη αλιεία από τους Τούρκους ψαράδες και την αθρόα εισαγωγή ψαριών από τη γειτονική χώρα, τα οποία κατά κύριο λόγο έχουν αλιευθεί στο Θρακικό Πέλαγος.

Όπως τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης, «οι αλιείς είναι μόνοι τους, με τα γεωπολιτικά ζητήματα να τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Δεσμεύομαι πως στην επόμενη θητεία θα επιδιώξω την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εισαγωγή όσων έχουν αλιευθεί παράνομα από τους αλιείς της γειτονικής χώρας, που σήμερα αλιεύουν ακόμα και εντός των 6 μιλίων ανενόχλητοι, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θαλασσας».

«Το Θρακικό Πέλαγος αποτελεί μια εξαιρετική φυσική ιχθυογεννητική θάλασσα, γεγονός που οφείλεται στο Δέλτα του Έβρου, του Νέστου και των λιμνοθαλασσών που υπάρχουν ανάμεσα, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. Το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεός του, με τους Τούρκους αλιείς να διέρχονται ανενόχλητοι, αδιαφορώντας για όλους τους κανόνες αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι αλιείς, πέραν αυτού του προβλήματος, καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της συνεχόμενης αύξησης των τιμών, αλλά και τις καθυστερήσεις στις καταβολές αποζημιώσεων. Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία, που προτάσσει ο ΚΟΣΜΟΣ, έχει ως κορυφαίο θέμα την ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των ομάδων αλιέων και των πολιτών με κοινό παρονομαστή το σεβασμό στο περιβάλλον».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη