Ο Γαστρονόμος του Απριλίου είναι αφιερωμένος στο Έβρο και στις ξεχωριστές γεύσεις και μυρωδιές του. Το περιοδικό έκανε ένα οδοιπορικό σε όλο το νομό παρουσιάζοντας παραδοσιακές Πασχαλινές συνταγές από ντόπιες μαγείρισσες.
«Από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα, ταξιδέψαμε κατά μήκος του ποταμού Έβρου και καταγράψαμε τις άγνωστες συνταγές της εβρίτικης κουζίνας. Βύσσα, Σουφλί, Βρυσικά, Διδυμότειχο, Βρυσούλα, Αλεξανδρούπολη, Δέλτα: Ντόπιοι σεφ, μαγείρισσες σε πόλεις και χωριά, παραγωγοί και ψαράδες, μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές του τόπου τους και γαστρονομικές ιστορίες που γεννήθηκαν από το σπάνιο αμάλγαμα πληθυσμών και πολιτισμών του Έβρου.
Στρώσαμε ένα μεγάλο λαμπριάτικο τραπέζι στο Δέλτα του Έβρου με συνταγές από 7 σεφ που συγκεντρώθηκαν με ενθουσιασμό σε ένα από τα συναρπαστικότερα τοπία της Ελλάδας, για να μαγειρέψουν την παραδοσιακή εβρίτικη κουζίνα αλλά και δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα εμβληματικά προϊόντα του Έβρου.
Μπήκαμε στην ψαροκαλύβα της «Κυράς του Δέλτα», της μοναδικής γυναίκας στο Δέλτα, μιας εμβληματικής μορφής που συνεχίζει το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά, και δοκιμάσαμε τις ψαρονοστιμιές που μας μαγείρεψε με φόντο τα ήρεμα νερά του ποταμού και έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.
Γνωρίσαμε Εβρίτισσες καλομαγείρισσες που μας υποδέχτηκαν στις κουζίνες τους και μας ετοίμασαν τις μεγαλοβδομαδιάτικες, τις νηστίσιμες και τις πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές των προγόνων τους. Μάθαμε πώς ετοιμάζεται το εβρίτικο τσουρέκι με χειροποίητη μαγιά λυκίσκου, αλλά και ο περίφημος κόκκινος εβρίτικος τραχανάς που ζυμώνεται με ταχίνι!
Ο πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, με την Καθημερινή της Κυριακής!»